//Grijeh je biti lijepa – Adele je dokazala

Grijeh je biti lijepa – Adele je dokazala

Je li u Hrvatskoj i svijetu grijeh biti žena, uz to lijepa žena, pa još uz to sposobna žena, a na kraju i pametna žena?

 

Hrvatsko društvo još nije izašlo iz patrijarhata, a predrasude prema ženama možemo vidjeti na svakom koraku. Ukoliko ste žena sigurno ste ih i same doživjele, ali i svjedočile kada je to bilo učinjeno drugim ženama. Kada god neka sjajna žena napravi nešto vrijedno divljenja, bilo da je ona liječnica, političarka, znanstvenica, učiteljica, uvijek se nađu neki komentari uz koje je u sekundi jasno da smo duboko u patrijarhatu. Posebno je šokantno kada takvi komentari dođu od drugih žena. I uvijek se sve vrti oko njihova izgleda, kao da je biti lijepa grijeh i jedina dužnost lijepih žena.

Trenutno je aktualna tema popularne pjevačice Adele koja je smršavila 50-ak kilograma. Učinila je to ne samo iz estetskih, nego i iz zdravstvenih razloga, a jedini ružni i sujetni komentari su dolazili upravo od drugih žena o tome kako je trebala ostati pretila, kao da su debljina ili mršavost nešto što ženu definira kao osobu.

Svi imaju predrasude da su lijepe žene sretne u ljubavi, da lakše pronalaze partnera i da njihove veze traju duže. Je li stvarno sve to baš tako? Osvrnite se oko sebe, sigurno se puno puta pitamo kada vidimo par, on kao apolon, a ona baš i ne ili naravno obrnuto, ona kao božica, a on baš ničim ne pristaje uz nju. Zapravo, mnogi misle da je neprivlačnim ženama teže pronaći ljubav svog života. Ipak, istina je mnogo drugačija.

Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da atraktivne žene imaju mnogo više partnera tokom života. To je, međutim, povezano i sa trajanjem njihovih veza jer je dokazano da njihove veze traju kraće i da u vezama imaju raznih problema, poput opsesije, ljubomore i kontroliranja od strane partnera. I koliko god se trudile, atraktivne žene često nailaze na pogrešne partnere koji utječu na njihovu budućnost i stvaraju im emotivne probleme, ali isto tako atraktivna žena ne boji se biti sama i ne drži se grčevito za jednog partnera. Bolje biti sam nego u lošem društvu!

Naravno, ne možemo generalizirati, ponekad atraktivne i lijepe žene kada pronađu srodnu dušu „zaborave“ na svoju ljepotu, odreknu se prednosti koje im ljepota pruža kako ne bi imale problema sa ljubomorom, mnoge lijepe žene ne oslanjaju se na svoju ljepotu, već se trude da je prikriju i da istaknu druge osobine.

Zbog predrasuda, često živimo u laži. Lako je privući pažnju, ali nije nimalo lako zadržati je. Često se može čuti da su mnoge žene uspjele u životu samo zahvaljujući svojoj ljepoti. Možda je to i točno. To najviše ovisi o tome kakav je žena karakter i što sama sebi dozvoli. Isto tako je i točno da su mnoge lijepe žene morale duplo više uložiti truda i rada kako bi se dokazale i pokazale svoje prave kvalitete. Ljepota i atraktivnost uvijek su bile mač s dvije oštrice kada su u pitanju karijera i ljubav.

Interesantna je još jedna predrasuda o lijepim i atraktivnim ženama, a to je da se lijepo odijevamo kako bi muškarcima zapele za oko. Ne, lijepo se odijevamo jer volimo modu i odjeću, ne radimo to zbog muškaraca ili drugih žena nego zato da bismo se ugodno osjećale u svojoj koži.

I za kraj, najsmješnija predrasuda je da se bojimo same putovati. Vjerovali ili ne, volimo kada nam je jedini suputnik na putovanju naša putovnica. Iako uživamo u odmorima s partnerom, društvom, prijateljima ili obitelji, ponekad se volimo u potpunosti posvetiti same sebi.

D.H.

Doktore, hitno!