//doc. prim. dr. sc. Joško Markić čestitao Međunarodni dan sestrinstva

doc. prim. dr. sc. Joško Markić čestitao Međunarodni dan sestrinstva

“Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj nedostaje više od 10.000 medicinskih sestara“


Povodom 12. svibnja, koji se slavi kao Međunarodni dan sestrinstva, splitsko pedijatar i gradski vijećnik, doc. prim. dr. sc. Joško Markić uputio je čestitku svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima, a posebno onima koji će i taj dan provesti na svojim radnim mjestima.

Ovaj je datum odabran u spomen Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je rođena 12. svibnja 1820. Ona je zastupala stav da sve medicinske sestre trebaju stalno održavati i unapređivati svoje znanje i učinkovitost te biti suosjećajne i brižne u svom radu. Ujedno je i ova, 2020.godina, proglašena međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja kako bi im se odala počast te osvijestila javnost o važnosti njihovog rada.

Medicinske sestre i medicinski tehničari su daleko najbrojnija profesionalna skupina u hrvatskom zdravstvenom sustavu i čine 40% svih zaposlenih. Oni su nositelji procesa zdravstvene njege i, uz sve odgovorne poslove koje obavljaju, trude se bolesnicima osmijehom na licu umanjiti stres tijekom pregleda, dijagnostičkih postupaka ili liječenja.

Licencu za rad posjeduje 41.000 medicinskih sestara, a od toga su 26% prvostupnika sestrinstva i 4% završnika diplomskih stručnih ili sveučilišnih studija, kao i doktorskog studija. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj nedostaje više od 10.000 medicinskih sestara.

– Ljudi su najveće bogatstvo našeg zdravstvenog sustava koji je dobar upravo zahvaljujući stručnom i požrtvovnom radu svih zdravstvenih radnika. U sadašnjoj teškoj situaciji, kada mnogi liječnici i medicinske sestre napuštaju našu domovinu, iznimno je važno da se što prije donesu poticajne mjere koje će te trendove zaustaviti. Čestitamo svim medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan. Poziv koji su odabrali je odgovoran i plemenit te im zahvaljujem na svemu što čine za dobrobit naših pacijenata – zaključio je doc. prim. dr. sc. Joško Markić.

D.H.

Doktore, hitno!