//prof. Sandra Zokić pročelnica UO za društvene djelatnosti i opće poslove Grada Kaštela

prof. Sandra Zokić pročelnica UO za društvene djelatnosti i opće poslove Grada Kaštela

“Beskrajno sam žalosna što je pandemija zaustavila najljepši dio mog posla”

 

-Školovali ste se za profesoricu biologije i kemije. Kako ste se odlučili baš za taj smjer?

*Još kao djevojčica željela sam učiti i poučavati, a kako su me uvijek privlačile prirodne znanosti više od društvenih, te nakon završene zdravstvene škole, odabrala sam biologiju i kemiju, u želji da približim učenicima ono što se baš na prvu loptu ne voli, a to je kemija.

-Kada ste otkrili ljubav prema politici? Koliko je teško zamijeniti posao profesorice zahtjevnom ulogom pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti u drugom najvećem gradu u Splitsko-dalmatinskoj županiji?

*Ljubav prema politici otkrila sam kroz kulturni i zabavni društveni angažman u mome gradu. Činilo mi se da ću jednog dana moći kreirati ono u čemu samo sudjelujem ako se aktivno uključim u politiku. I to se zaista dogodilo nakon dosta godina. Nažalost nisam puno radila u struci, ali kako iz nečeg lošeg uvijek proiziđe nešto dobro, to me odvelo u sasvim druge vode, prodaje i marketinga. Mogu reći da sam godinama uspješno radila u nabavi u trgovačkom lancu Tommy u doba njegovog najbržeg rasta te u prodaji i promociji u najvećoj hrvatskoj nakladničkoj kući Školska knjiga. Iz prvotne ljubavi prema gradu u kojem živim i želji da unaprijedim njegovo kulturno, zabavno i športsko lice te iz mog novog zanimanja u kojem sam se gradila nastalo je moj današnji posao i moj politički angažman koji jako volim i kojem sam posvećena, a to je digitalna politička promidžba. Posao pročelnice u početku je bio zaista zahtjevan jer je potrebno pravno znanje, ali sve se da naučiti, zakoni malo teže nego kemija, ali uspjela sam.

-Koliko Vam je bilo teško napredovati u karijeri u odnosu na muške kolege? Jeste li se ikada osjetili ugroženom radi toga što ste žena?

*Teško jest, iako stvari kreću nabolje. Nikad nije lako kad se izdvojite i uvijek vas netko pokušava zaustaviti, bilo da ste muškarac ili žena. Rekla bih da je ženu lakše diskreditirati zbog stereotipa u koje još uvijek vjeruje društvo u kojem živimo. Nisam se nikad osjetila ugroženom zato što sam žena, preteška mi je ta riječ, ali manje vrijednom često.

-U sred smo pandemije koronavirusa, zasigurno se posao u Vašem Upravnom odjelu znatno promijenio. Sve manifestacije su stavljene na čekanje. Na čemu trenutačno radite?

*Beskrajno sam žalosna što je pandemija zaustavila najljepši dio mog posla. U ovo vrijeme inače bih već imala gotov program Kaštelanskog kulturnog ljeta sa stotinjak događanja, uključujući koncerte, predstave, izložbe, pučke fešte, dječji program te dva velika projekta Večeri dalmatinske pisme i Legendu o Miljenku i Dobrili kao i promidžbene materijale u tisku, a užurbano bi se slagala logistika i potpora za desetak pozornica diljem Kaštela. Ovako radim na mjerama potpore građanima u ovom vremenu ekonomske krize, ali i to je također važno i vrijedno.

-Mogu li Kaštelani očekivati barem dio onih javnih kulturnih, društvenih sadržaja u kojima su  prošloga ljeta uživali na svojim trgovima i plažama?

*Ukoliko se nastavi povoljna epidemiološka situacija, vjerujem da ćemo imati sadržaje, ne u tolikom broju i opsegu kao prijašnjih godina, ali sve što mjere dozvole pokušat ćemo održati i podržati kaštelanske udruge u organizaciji njihovih programa, logistički (razglas, rasvjeta, bina, stolice, zaštitarska služba) kao i financijski. Čeka nas neobično ljeto, ali ipak kulturno, nadam se!

Irena Dragičević

Doktore, hitno!