//Zbrinjavanje elektroničkog i električnog otpada

Zbrinjavanje elektroničkog i električnog otpada

Što sve spada u EE otpad i na koji način ga građani mogu zbrinuti?
 
 
Zbrinjavanje elektroničnog i električnog (EE) otpada – računala, monitora, kućanskih aparata i sl. – na području Splita i u suradnji s Čistoćom Split, obavlja za to ovlaštena tvrtka Tehnomobil, a kako bi sve funkcioniralo na najbolji mogući način, predstavnici obje tvrtke održavaju redovite sastanke s ciljem unaprjeđenja suradnje i povećanja količine prikupljenog EE otpada.
 
U nastavku Vam donosimo što sve spada u EE otpad i na koji način ga građani mogu zbrinuti.
 
Električni i elektronički uređaji i oprema
 
Električni i elektronički uređaji i oprema (EE oprema) predstavljaju sve proizvode koji su za svoje pravilno djelovanje ovisni o električnoj energiji ili elektromagnetskim poljima, kao i oprema za proizvodnju, prijenos i mjerenje struje, te je namijenjena korištenju pri naponu koji ne prelazi 1.000 V za izmjeničnu i 1.500 V za istosmjernu struju.
 
1. Oprema za izmjenu topline
 
2. Zasloni, monitori i oprema koja sadrži zaslone površine veće od 100 cm2
 
3. Žarulje
 
4. Velika oprema (bilo koja vanjska dimenzija veća od 50 cm) koja uključuje, ali se ne ograničava na: kućanske uređaje; opremu informatičke tehnike (IT) i opremu za telekomunikacije; potrošačku opremu; rasvjetna tijela; opremu za reprodukciju zvuka ili slike, glazbenu opremu; električne i elektroničke alate; igračke, opremu za razonodu i sportove; medicinske proizvode; instrumente za praćenje i kontrolu; automatske samoposlužne uređaje; opremu za proizvodnju električne struje. Ova kategorija ne obuhvaća opremu iz kategorija 1., 2. i 3.
 
5. Mala oprema (nijedna vanjska dimenzija nije veća od 50 cm) koja uključuje, ali se ne ograničava na: kućanske uređaje; potrošačku opremu; rasvjetna tijela; opremu za reprodukciju zvuka ili slike, glazbenu opremu; električne i elektroničke alate; igračke, opremu za razonodu i sportove; medicinske proizvode; instrumente za praćenje i kontrolu; automatske samoposlužne uređaje; opremu za proizvodnju električne struje. Ova kategorija ne obuhvaća opremu iz kategorija 1. do 3. i 6.
 
6. Mala oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije (nijedna vanjska dimenzija nije veća od 50 cm)
 
Popis vrsta proizvoda po kategorijama
 
(1) Oprema za izmjenu topline – hladnjaci, ledenice, oprema za automatsko izdavanje hladnih proizvoda, klima uređaji i ostali uređaji za ventilaciju, odzračivanje i kondicioniranje zraka, oprema za odvlaživanje, toplinske pumpe, uljni radijatori i druga oprema za izmjenu topline u kojoj se za izmjenu temperature koriste druge tekućine osim vode, ostala oprema za izmjenu topline
 
(2) Zasloni, monitori i oprema koja sadrži zaslone površine veće od 100 cm2 – zasloni, televizori, LCD fotookviri, monitori, računala »laptop« i »notebook«.
 
(3) Žarulje – ravne fluorescentne žarulje, kompaktne fluorescentne žarulje, fluorescentne žarulje, žarulje s izbijanjem, uključujući visokotlačne žarulje s natrijevim parama i žarulje s metalnim parama, niskotlačne natrijeve žarulje, LED, ostale žarulje.
 
(4) Velika oprema – perilice, sušilice rublja, strojevi za pranje posuđa, kuhinjske peći, električni štednjaci, električne ploče za grijanje, rasvjetna tijela, oprema za reprodukciju zvuka ili slika, glazbena oprema (isključujući orgulje u crkvama), uređaji za pletenje i tkanje, velika računala, veliki pisači, kopirna oprema, veliki automati s kovanicama, veliki medicinski proizvodi, veliki instrumenti za praćenje i kontrolu, veliki uređaji za automatsko izdavanje proizvoda i novca, fotonaponske ploče, ostala velika oprema.
 
(5) Mala oprema – usisavači, uređaji za čišćenje tepiha, uređaji za šivanje, rasvjetna tijela, mikrovalni uređaji, oprema za ventilaciju, glačala, tosteri, električni noževi, električna kuhala za vodu, satovi i ručni satovi, električni aparati za brijanje, vage, uređaji za njegu kose i tijela, kalkulatori, radioaparati, videokamere, videorekorderi, Hi-fi uređaji, glazbeni instrumenti, oprema za reprodukciju zvuka ili slike, električne i elektroničke igračke, sportska oprema, računala za biciklizam, ronjenje, trčanje, veslanje itd., detektori dima, regulatori grijanja, termostati, mali električni i elektronički alati, mali medicinski proizvodi, mali instrumenti za praćenje i kontrolu, mali uređaji za automatsko izdavanje proizvoda, mali uređaji s ugrađenim fotonaponskim pločama, ostala mala oprema.
 
(6) Mala oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije – mobilni telefoni, GPS, džepni kalkulatori, ruteri, osobna računala, pisači, telefoni, ostala mala oprema informatičke tehnike (IT) i ostala oprema za telekomunikacije.
 
Kako zbrinuti uređaj težine do 30 kg?
 
Svaki uređaj lakši od 30 kilograma možete besplatno predati u trgovini prilikom kupnje novog uređaja. (Pravilnik o gospodarenju otpadnim električnim i elektroničkim uređajima i opremom NN br. 77/07). Pozivom na besplatni broj 0800/444-110, unosom naloga preko internetske stranice www.eeotpad.com, SMS-om na 098/444-110 ili e-mailom na prijava@eeotpad.com dobit ćete nacionalni centar za skupljanje EE otpada.
 
Kako zbrinuti uređaj teži od 30 kg?
 
Za sve vrste otpadnih električnih i elektroničkih uređaja i opreme ukupne mase veće od 30 kilograma građani Splita i susjednih općina mogu naručiti besplatan odvoz kod tvrtke Tehnomobil. Kontakt telefon tvrtke je 021/382-011 u vremenu od 7 do 20 sati. Uređaje možete i osobno predati u vrijeme po dogovoru kod Tehnomobila, na adresi Kopilica25b.
 
Odlaganje u reciklažnom dvorištu Karepovac
 
Električne i elektroničke uređaje čija ukupna masa ne prelazi 30 kilograma građani mogu odložiti i u reciklažnom dvorištu odlagališta otpada Karepovac.
 
D.H.
Doktore, hitno!