//Jedi što vrijedi – Mini Pavlova s jagodama by Arsana Tasting House

Jedi što vrijedi – Mini Pavlova s jagodama by Arsana Tasting House

Arsana Tasting House vam preporuča mini verziju Pavlove, neizostavne slastice u vrijeme jagoda

 

Ako ste kao i ja mislili da je Pavlova ruska slastica, bili ste u zabludi. Ona potječe iz Australije i Novog Zelanda. Ruska balerina Ana Pavlova, tijekom 1920. godine, imala je turneju po Australiji i Novom Zelandu te je u njenu čast torta dobila ime. Od tada postoji sukob je li Pavlova australska ili novozelandska slastica jer kuharski antropolozi izvlače artefakte za obje strane. Međutim, da bi bilo još zanimljivije, imamo slične recepte koji potječu iz Amerike, ali i iz Austrougarske.

U vrijeme jagoda, ova torta je neizostavna slastica. Ona se sastoji od beze kore ili meringe kako je kome poznat izraz, slastičarske kreme i slasnih zrelih jagoda. U slastičarskom svijetu, postoji, francuska, talijanska i švicarska meringa, razlika je kada i kako se bjelancima dodaje šećer. Pavlova se radi od francuske meringe.

Potrebni sastojci:

  • 6 jaja
  • 200 gr šećera u prahu
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 500 ml mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica kukuruznog škroba
  • žlica vanilin ekstrakta
  • 125 gr masla
  • jagode

Priprema:

Izmiksajte  bjelanjke te nakon što ste dobili čvrstu smjesu, dodajte žlicu po žlicu šećera u prahu i lagano ga umješavajte. Na kraju dodajte vinskog octa i smjesa je spremna za stavljanje na pleh za pečenje. Možete je stavljati žlicom ili sa slastičarskom vrećicom na papir za pečenje, promjera velike jagode, pazite na razmak jer tijekom sušenja rastu.

Napomena, napravite ulegnuće po sredini s donjim djelom žlice za kremu i jagodu. Sušite ih u pećnici 40 minuta na 120 stupnjeva bez ventilatora ili 100 stupnjeva s ventilatorom. Ostavite ih da se ohlade u pećnici.

Za to vrijeme, kuhajte mlijeko, žumanjke umiješajte sa šećerom, kukuruznim škrobom i vanilinim ekstraktom te prije vrenja umješajte u mlijeko i neprekidno miješajte dok ne dobijete kremu. Tijekom hlađenja kreme, obavezno povremeno promiješajte kako bi ubrzali proces hlađenja i spriječili stvaranje kore. Kad se krema na pola ohladi umiješajte maslo.

Na ohlađenu koru ide žlica ohlađene kreme i jedna hladna vrgoračka jagoda na vrh.

U slast!

 

Sandra Mitrović Nikšić,
Foodie kolumnistica by Arsana tasting house

 

Doktore, hitno!