//Umirovljena novinarka Sonja Šarunić: “Često sam upadala u sukob sa sistemom”

Umirovljena novinarka Sonja Šarunić: “Često sam upadala u sukob sa sistemom”

“U situacijama kada te sistem suspendira, nitko se ne želi izložiti za tebe.”

 

-Zašto ste baš izabrali novinarstvo za svoj životni poziv? Jeste li imali neke uzore?

*Novinarstvo sam izabrala slučajno. Nije me dovoljno ispunjavao Ekonomski fakultet u Rijeci pa sam za vrijeme studija surađivala u Novom Listu.
Kad sam diplomirala, zaposlila sam se na Radio Rijeci, a potom preselila na Radio Zagreb. Imala sam namjeru samo godinu dana ostati u Zagrebu, ali sam se udala i tako ostala ovdje.

-Za Vama je bogata i uspješna karijera. Obilježile su je brojne uspješnice, no sigurno je bilo i teških zadataka, trenutaka. Jeste li ikada požalili što ste izabrali tu profesiju?

*Nisam nikad požalila. To je zanimanje koje širi vidike i ubrzava osobnu evoluciju. Često sam upadala u sukob sa sistemom pa sam tako nekoliko puta bila „na ledu“, ali što te ne ubije to te ojača.

-Jeste li imali nečiju potporu u tim situacijama?

*Nažalost, u situacijama kada te sistem suspendira, nitko se ne želi izložiti za tebe. Najprije me je to znalo razočarati, a onda sam naučila da sve moram odraditi i proživjeti sama. Tako su mnogi moji prijatelji i znanci stekli dojam da sam jaka i da mi pomoć ne treba.
Neki dan me je moja devetogodišnja unuka pitala „Kako si nana?“ Iznenadila sam se, jer ne pamtim kad mi je netko postavio to pitanje s iskrenom željom da čuje odgovor. Valjda misle da sam toliko jaka da je pitanje „Kako si?“, za mene suvišno.

-Jeste li se ikada osjetili manje cijenjenom na svom radnom mjestu od muških kolega? Jeste li teže napredovali od muškaraca? Jeste li ikada bili izloženi seksističkim ispadima na poslu?

*Nisam se nikada osjetila manje cijenjenom od muških kolega. Veći problem su mi bile žene, osobito one koje su mi bile nadređene. Jedna koja je postavljena isključivo zbog stranačke pripadnosti je ulagala puno energije u proces mog uništenja. Neka joj Bog oprosti.

Seksističkim ispadima sam bila izložena uglavnom verbalno, ali to se u vrijeme moje mladenačke ljepote smatralo normalnim, pa sam se samo pravila gluha i ignorirala budale.

-Sada ste u zasluženoj mirovini. Znamo da se bavite likovnom umjetnošću. Koja Vam je tehnika najomiljenija?

*Slikam ulje na platnu i to uglavnom podmorske motive. Priličan je izazov uljem slikati vodu.

-Što biste preporučili mladim ženama koje izaberu novinarstvo kao svoj profesionalni put?

Predavala sam jedno vrijeme novinarstvo i radijsko voditeljstvo u jednoj privatnoj školi pa sam imala prilike razgovarati s djevojkama koje imaju takve ambicije. Već tada sam im rekla, pa mogu ponoviti, da je najvažnija vjerodostojnost, odgovornost i autentičnost.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!