Na današnji je dan rođen sveti Ivan Pavao II

Na današnji je dan rođen sveti Ivan Pavao II
Anja Prajninger

Anja Prajninger

“Papa Ivan Pavao II. imao je poseban odnos s Hrvatskom.”

Dana 18. svibnja 1920. godine u mjestu Wadowice, rođen je Karol Jozef Wojtyla za kojeg se kasnije ispostavilo kako će svojom karizmom, vjerom i ljubavlju utjecati na cijeli svijet.

16. listopada 1978. godine je izabran za 264. poglavara Svete Stolice i postao papa Ivan Pavao II. Bilo je to prvi puta nakon 456 godina, da papa nije bio Talijan i da dolazi iz jednog slavenskog naroda.

Bio je po mnogočemu poseban. Zalagao se za toleranciju među narodima, kulturama i religijama. Zalagao se za mir. Bio je prvi papa koji je ušao u sinagogu i džamiju, te prvi papa koji je posjetio Aziju, Afriku i Južnu Ameriku. Posebno je volio mlade kojima je poručivao da su upravo oni nada Crkve i svijeta. Ustanovio je Svjetski dan mladih 1984. godine, na kojem se redovito okupljalo mnoštvo mladih te su se ti Susreti nastavili održavati i dan danas okupljaju sve veći broj mladih.

Papa Ivan Pavao II. imao je poseban odnos s Hrvatskom. Aktivno se zalagao za ostvarenje hrvatske težnje za samostalnom državom i za prestanak ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Vatikan je prvi u svijetu objavio 3. listopada 1991., da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju, a službeno je priznao Hrvatsku i Sloveniju 13. siječnja 1992. Hrvatskoj je uvijek pružao neupitnu političku potporu. Upravo je papin pritisak bio odlučujući čimbenik kod priznanja Republike Hrvatske, dok je do svoje smrti ostao zagovornikom i prijateljem RH u svim političkim situacijama.

Kao veliki humanist, državnik i duhovni aktivist, imao je i neprijatelje pa je tako doživio veliki broj pokušaja atentata. Jedan od najpoznatijih je onaj Turčina Mehmeta Alija Agca 13.svibnja 1981. godine kada ga je Mehmet ranio na tri mjesta. Dvije godine kasnije, papa je posjetio Mehmeta u zatvoru te mu sve oprostio. Ovaj se događaj veže za treću fatimsku tajnu u kojoj se govori o stradanju čovjeka u bijelom.

Papa Ivan Pavao II posjetio je Hrvatsku tri puta.

Umro je 2. svibnja 2005. od Parkinsonove bolesti. Njegov nasljednik, papa Benedikt XVI. ga je proglasio blaženim, a papa Franjo ga 2014. proglašava svetim.

I dan danas svi u srcima nosimo papu Ivana Pavla II kao simbol poštovanja i tolerancije, ljubavi i vjere prema Bogu i ljudima.

Anja Prajninger

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.