Što su to eterična ulja i kako njima možete poboljšati krvni tlak?

Što su to eterična ulja i kako njima možete poboljšati krvni tlak?
Anja Prajninger

Anja Prajninger

“Eterično ulje mažurana je baš svim ispitanicima dovelo krvni tlak u idealno stanje”

U zadnje vrijeme ima mnogo govora o ovim čudnovatim mirisima, no ono što se baš i ne govori je što ona jesu stvarno.

Za početak, ti proizvodi biljaka nazivaju se uljima, eteričnim uljima, ali ona nisu ulja. Razlika između, recimo, maslinovog i lavandinog ulja je ogromna. Maslinovo ulje je kao što svi znamo masno i ako vam kapne na odjeću, teško ćete ga oprati. Ali lavandino ulje nije masno, te ako ga ostavite otvorenog, pronaći ćete praznu bočicu. Većina eteričnih ulja nema pigmente, pa tako ako vam kapnu na odjeću, neće ostaviti ni traga nakon što ishlape. Zato naziv eterična, dakle ona koja nestaju u eteru (ether, sveprisutna energija, ne eter na radiju).

Također, već znamo i da ulje lavande pomaže kod smirivanja, glavobolje, opekotina i sl. No, znamo li da kod nas na Hvaru ne raste Lavanda (Lavandula angustifolia), već Lavandin (Lavandula hibrida)? To su dvije sasvim različite biljke, sa različitim sastavom i djelovanjima. A gdje su tek kemotipi istih biljki, kao Ružmarin verbenon, Ružmarin kamfor, Ružmarin cineol (sve Rosmarinus officinalis).

No, kad smo već kod sastava eteričnih ulja, tek ovdje možemo vidjeti koliko su ona zapravo čudesna. Npr. danas se pronalazi i do 400 sastavnica u eteričnim uljima, od kojih se identificira tek mali broj (oko njih 15). Ovo ih čini vrlo nepredvidivima u reagiranju sa živim bićima. Naime, nije moguće znati koje sastavnice u tragovima će na koji način djelovati na pojedinca.

No, to nije sve. Eterična ulja mijenjaju sastav. Dok su u biljci, dok je biljna droga skladištena za destilaciju, tokom destiliranja i na koncu tokom skladištenja i prijenosa čistih eteričnih ulja.

Pa što ovo znači?! Vrlo je jednostavno. Eterična ulja su živa.

Ovo sad izgleda vrlo komplicirano, zar ne? No, upravo je u tome i čar. Sastavnice eteričnih ulja su takve da jedne ispravljaju “loša” djelovanja drugih. I iako bi neka sastavnica sama za sebe djelovala npr. iritabilno, eterično ulje samo korigira taj aspekt. Također ste možda čuli i za sinergiju. To znači da jedno eterično ulje pojačava neka svojstva drugog. Ili kaljenje? Kada jedno umanjuje neko svojstvo drugog.

Osim standardnih procedura usporedbe glavnih sastavnica, postoje i druge metode. Drevne, ali ponovno izranjaju iz nas ljudi.

Vrlo jednostavno je koristiti npr. mišićni test, no osobno, meni je draže istraživati. Kako sam paralelno završavala bioenergetsku školu sa aromaterapijom, došla sam na ludu ideju da napravim Aure eteričnih ulja. Taj projekt je bio poprilično zahtjevan i nekoliko puta sam htjela odustati, no na kraju sam ipak našla efektivnu metodu pronalaska boja Aure svakog ulja i ono što je najbitnije, korespondenciju jednog i drugog znanja.

Tako mi se posrećilo da je jedno od eteričnih ulja imalo iznimno veliku količinu plave energije, a također je samo jedna Chakra koja kontrolira krvni tlak. Nekoliko ispitanika sa visokim krvnim tlakom (unatoč konvencionalnoj terapiji) su pristali na istraživanje.

Eterično ulje mažurana je baš svim ispitanicima dovelo krvni tlak u idealno stanje! Opet, svatko je imao drukčiju reakciju. Jedan je ispitanik svaki dan trebao ponavljati terapiju da bi mu tlak bio normalan, dok je jedna ispitanica to trebala uraditi tek svakih 5 dana! Tek kroz zajednički rad smo mogli ustanoviti koliko točno kapi kome treba.

Kao što možete vidjeti, ne samo što su eterična ulja beskrajno čudesna u svom sastavu, već se i zaista ponašaju drukčije sa svakim živim bićem. A isto tako i svatko od nas ima svoj jedinstveni pristup tim “malim zelenima”, čime su mogućnosti beskonačne.

Osjećate li poriv otkriti neko eterično ulje? Dopustite si mašti na volju, probajte čak voditi unutarnji dijalog sa esencijom biljke. Ipak vas molim, razrijedite ga. Neiskustvo čini svoje; nemojte stavljati više od 3 kapi na žlicu masnog ulja. A ako vam eterično ulje nije pomoglo kroz 3 dana, to nije eterično ulje koje vam treba (za tu boljku).

Altariel (Dora Duplančić),
terapeutkinja prirodne medicine

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.