‘Lucija nas bodri da moramo biti jaki, izdržati, da će ona ozdraviti i da će sve biti dobro te da će se vratiti doma’

‘Lucija nas bodri da moramo biti jaki, izdržati, da će ona ozdraviti i da će sve biti dobro te da će se vratiti doma’
D.H.

D.H.

“Za Luciju Barac (8) iz Tuhlja koja boluje od leukemije organizira se akcija u četvrtak 4. lipnja, kako bi se pronašao donor koštane srži”

Osmogodišnja Lucija Barac veselo je i živahno dijete koje će ove godine krenuti u treći razred osnovne škole. Bavi se nizom aktivnosti, što u školi, što izvan nje. U OŠ Lijepa naša Tuhelj je u recitarskoj, dramskoj, likovnoj grupi, članica je DVD – a i DND – a Tuhelj, obožava pjevati i trenira tenis u Teniskom klubu Zabok. – Voli biti glavna te svaki poraz u igri teško podnosi. No, ovo podnosi kao lavica – pričaju nam njezini mama Đurđica i tata Marko u njihovom domu. Luciji je nedavno dijagnosticirana limfoblastična leukemija i njezine svakodnevne dječje brige i obaveze zamijenile su bolnica i kemoterapije, donosi Zagorje.com.

Simptomi i dijagnoza

– Imala je sitne prehlade i nikad ništa specifično dok nije završila škola te došla korona. Svi smo radili od kuće. Počelo je s grloboljom na što se Lucija požalila. Odmah smo zvali doktora. Nitko nikoga nije tad primao na preglede. Prepisao se antibiotik, prošlo je tjedan dana, Lucija se opet požalila na grlobolju, a u međuvremenu su joj se javili grčevi u trbuhu. Čuli smo se ponovno s doktorom koji nas je poslao na briseve, oni su bili uredni. Budući da 4 godine nismo radili krvnu sliku, zamolili smo ga da naprave krvnu sliku. Imala sam predosjećaj da nešto nije u redu. Nisam znala što, mislila sam da je nešto s trbuhom. Bio je 7. travnja, ujutro smo otišli izvaditi krv, sjedila je u dnevnom boravku i bilo je 12:20 minuta. Lucija je pisala zadaću, zazvonio je kućni telefon na koji nas inače nitko ne zove i doktor je rekao da su nalazi jako loši, da spremimo stvari, da dolazi Hitna, da je prebacuju na Rebro i da Lucija ima leukemiju – priča nam Đurđica, koja ni sama ne vjeruje kolikom brzinom su se odvijale stvari. Kaže da Lucija nije imala tipičnih simptoma koji bi pokazivali da je bolesna.

Konstantna borba

Već prvi dan po dolasku na Rebro Lucija je počela s kemoterapijom. – Do drugog dana sam se nadala da su zamijenili nalaze, da su pogriješili u labotoriju, međutim doktori su ponovili krvnu sliku čim je primljena u bolnicu. Drugi dan su joj punktirali koštanu srž, potvrđena je dijagnoza, a to je limfoblastična leukemija – govori mama koja dodaje kako cijela obitelj proživljava teške trenutke, no to nikad nisu pokazivali pred Lucijom. – Ona je ta lavica koja je čvrsta i žilava i koja nas sve bodri. Najveći problem je bio taj što ona nikad nije bila odvojena od nas. Ona je toliko hrabra i jaka i svi joj se dive koliko je čvrsta i koliko je to u biti dobro podnijela. Dobro podnosi kemoterapije, više se bojimo mi, nego ona. Ona prima kemoterapije, pleše po sobi, pjeva i sve bi bilo super da sam ja pokraj nje. Glavni problemi su joj što bude jela – priča nam tata Marko. Roditelji dodaju da je Lucija toliko jaka da ih je iznenadila situacija s Lucijinom kosom.

– Imala je dugu kosu, nakon razgovora s psihologom jednu nedjelju je nazvala, nakon što je provela tri tjedna u bolnici i još joj kosa nije počela ispadati, i rekla je ‘Mama, ja se želim danas ošišati, ne želim čekati da mi kosa ispadne – priča mama. – Bilo je užasno teških trenutaka, ali smo zbog nje morali nabaciti smiješak. Ona je ta koja je mene uhvatila za ruku i rekla ‘Mama sve bude dobro, nemoj plakati’, u prvih dva tjedna napisala nam je u bolnici pismo u kojem ona nas bodri i hrabri i u kojem govori da mi moramo biti jaki, mi moramo izdržati, da će ona ozdraviti i da će sve biti dobro te da će se vratiti doma – rekla je Lucijina mama za kraj. Cijela obitelj je išla na tipizaciju, kao i njezin stariji brat Luka i on joj nije kompatibilan. Doktori su donijeli odluku da joj je potrebna transplatacija koštane srži, pretražili su Hrvatski registar, nitko nije u njemu odgovarajući. I upravo se zbog toga, na inicijativu ravnateljice tuheljske osnovne škole, ujedno i predsjednice Društva naša djeca Tuhelj, Općine Tuhelj te Zaklade Ana Rukavina u četvrtak 4. lipnja možete dati krv kako bi se pronašao donor za donaciju koštane srži za Lucijino ozdravljenje. – Zahvaljujemo ravnateljici Snježani Romić, Općini Tuhelj, svim prijateljima koji nam pomažu, rodbini, mještanima, kolegama s posla i poslodavcima te građanima koji su se već odazvali pozivu da pomognu Luciji te svima koji će se odazvati jer time mogu spasiti život ne samo Luciji već bilo kojem bolesnom djetetu. Hvala našim kolegama s posla i poslodavcima što su nam izašli ususret – poručili su roditelji.

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se u četvrtak, 4. lipnja od 14,00 do 17,00 sati u školskoj dvorani Osnovne škole Lijepa naša u Tuhlju. Ova akcija provodi se u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem na inicijativu OŠ Lijepa naša, Općine Tuhelj i DND Tuhelj. Uzorak krvi za upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica ne može se dati samo za Luciju već se upisom u Hrvatski registar dajete na raspolaganje oboljelim osobama diljem svijeta. Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu dati uzorak krvi i upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Prilikom upisivanja, a prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, apeliramo na građane da drže razmak od 1.5 do 2 metra, da se koriste dezinficijensima koje ćemo osigurati na ulazu u prostoriju gdje će se upisivati u Hrvatski registar te da ukoliko imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i sl. da zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju. Informacije o tome gdje se, osim na ovoj akciji, mogu upisati u jednom od 8 transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj mogu pronaći na sljedećoj poveznici: https://zaklada-ana-rukavina.hr/transfuzijski-centri/, prenosi Zagorje.com.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.