//Goran Kotur: Treba nam novi početak za našu Dalmaciju

Goran Kotur: Treba nam novi početak za našu Dalmaciju

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je sve karte stavio na HDZ-ovu vertikalu, koja je pukla na svim razinama i to se najviše obija o glavu nama u Splitu i Dalmaciji.
Split je zaslužio investicije koje su preduvjet za ozbiljan razvoj i u konačnici za reindustrijalizaciju u skladu s principima održivog razvoja. Tako nešto nismo imali više od 40 godina, još od Mediteranskih igara, ali tada su Split vodili sposobni i ozbiljni ljudi.

-Dugo ste u politici. Godinama ste u splitskom Gradskom vijeću. Što su, prema Vašem mišljenju, najveći problemi Splita i Dalmacije?

Ovisimo gotovo isključivo o turizmu nakon što je HDZ uništio industriju. Dalmacija ne raspolaže svojim resursima, Split pogotovo. Većina novaca ide u centralnu blagajnu. Onda razmrvljene županije, gradovi, gradići i općinice idu u Zagreb prositi mrvice. Samo zbog toga što ne raspolaže svojim novcem iz fondova EU-a Dalmacija gubi stotine milijuna eura. Zalažem se da Dalmacija bude jedna regija s 22 općine, kojima će ostati 40% javnih prihoda. Glavni strateški problem Dalmacije je nedostatak kvalitetne željezničke veze, kao preduvjeta za reindustrijalizaciju i razvoj ekonomije koja se neće pretežito oslanjati na turizam. To se mora riješiti spajanjem jadransko-jonskog pravca na osnovni Mediteranski koridor i financiranjem iz proračuna EU-a. I promet i industrija i turizam moraju funkcionirati u skladu s principima održivog razvoja. 

-Više puta ste tražili ostavku splitskog gradonačelnika, upozoravali na ‘trgovački’ odnos koalicije HDZ-a i Kerumovog HGS-a. Koje su najveće ‘maće’ ove koalicije koja jako uspješno funkcionira i na županijskoj razini?

Cjelokupno postojanje i aktivnost trgovačke koalicije HDZ – Kerum u Splitu i županiji je jedna velika crna rupa, da ne kažem crna jama. Država ulaže u Zadar, Rijeku i dubrovačko područje više u eurima nego u Split u kunama. Dakle, višestruko više! Drago mi je kad se bilo gdje napravi nešto dobro za građane, ali je i Split zaslužio investicije koje su preduvjet za ozbiljan razvoj. I u konačnici za reindustrijalizaciju. Tako nešto nismo imali više od 40 godina, još od Mediteranskih igara, ali tada su Split vodili sposobni i ozbiljni ljudi. Samo kad usporedimo predloženi pristup Gradskoj luci u Splitu iz Oparinog nacrta Masterplana i državnu cestu D 403 u Rijeci „tešku“ pola milijarde kuna, koja će u duljini od tri kilometra povezati zapadni dio luke Rijeka i čvor Škurinje, vidimo razliku u redu veličine kod ulaganja. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je sve karte stavio na HDZ-ovu vertikalu, a rezultat odnosno nedostatak istog vidimo. To je užasno! Nadao sam se da će zajednička izrada Strategije razvoja grada Splita biti korak prema cilju da Split opet napravi razvojni iskorak kao što je bio onaj iz vremena Mediteranskih igara, ali zahvaljujući lošoj gradskoj vlasti – ništa od toga! Strategija je u slijepoj ulici, kao i svi ostali pokušaji HDZ-ove vlasti da nešto napravi. Na žalost, vidimo samo stihiju i loša privremena rješenja poput famoznog „metroa“.

-Činjenica je da je SDP, nakon Ive Baldasara, koji je još za svoga gradonačelničkog mandata napustio stranku, izgubio na rejtingu.  Kako mislite vratiti SDP-u ‘staru slavu’, odnosno, kako ćete povratiti povjerenje birača?

Ta loša epizoda je iza nas i nikad se više neće ponoviti! Povjerenje birača vratili smo već na kotarskim izborima prije dvije godine, te pobjedama u Splitu na europskim i predsjedničkim izborima. Povjerenje koje smo dobili ne uzimamo zdravo za gotovo, već se stalno i još više moramo dokazivati jasnim stavovima i aktivnostima, pogotovo o ključnim pitanjima za svakodnevni život građana, ali i o svjetonazorskim pitanjima s obzirom na crnilo koje nam ponovo žele nametnuti. Tu mislim na progresivne, uključujući i antifašističke, vrijednosti. Dakle: konstruktivna kritika vlasti, jasan stav i stalna suradnja s ljudima na terenu! Naravno, sve to moraju provoditi i provode kvalitetni ljudi, uključujući i mlađu generaciju!

-Parlamentarni izbori dobar su test za one naredne, lokalne. Predsjednik ste splitske organizacije SDP-a. Što namjeravate napraviti, ‘popraviti’ da što kvalitetnije uđete u kampanju za lokalne izbore?

Sad smo fokusirani na pobjedu Restart koalicije na parlamentarnim izborima, kako bi sanirali štetu koju je napravio HDZ i raspadajuća Vlada Andreja Plenkovića. Ono što je dobro za cijelu Hrvatsku, dobro je i za Split i Dalmaciju. Dobro ste primijetili da su parlamentarni i lokalni izbori povezani. Ljudima treba kvalitetna vlast na svim razinama. Na žalost naše mjere koje smo predložili kao pomoć građanima i gospodarstvu zbog krize nisu u dva navrata niti došle na dnevni red Gradskog vijeća, zahvaljujući potpunom nedostatku kooperativnosti od strane HDZ-ove i HGS-ove gradske vlasti. Splitu treba strateški pristup, što je upravo suprotno od onog što radi gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

-Koja je Vaša poruka biračima pred parlamentarne izbore?

Takozvana HDZ-ova vertikala pukla je na svim razinama i to se najviše obija o glavu nama u Splitu i Dalmaciji. Loša vlast pokazala se kao još gora nego što smo očekivali kad je politizirala borbu protiv epidemije i ugrozila zdravlja građana. SDP je dva puta izvukao Hrvatsku iz krize i popravljao katastrofalne posljedice HDZ-ove vlasti, a to će Restart koalicija napraviti i ovog puta, uz podršku naših građana. Čast mi je da sam na listi Restart koalicije, na 11. mjestu. U nedjelju, 5 srpnja izađi i promijeni glasom za listu broj 13 Restart koalicije u 10. izbornoj jedinici. Treba nam novi početak za našu Dalmaciju, kao i za cijelu Hrvatsku!

Doktore, hitno!