NAJGORI DAN OD POČETKA PANDEMIJE: U Hrvatskoj od koronavirusa umrle dvije osobe, a 116 je novooboljelih

NAJGORI DAN OD POČETKA PANDEMIJE: U Hrvatskoj od koronavirusa umrle dvije osobe, a 116 je novooboljelih
D.H.

D.H.

“114 osoba na bolničkom liječenju, od kojih je četvero na respirator”

 

U protekla 24 sata dvije osobe su preminule od posljedica koronavirusa, a zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038. Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba.

Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 274 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 17 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11, Sinja 1, Solina 1, Trogira 1, Nerežišća 1, Pučišća 1 i Runovića 1. Uz 17 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivne su i 3 osobe iz drugih županija ( 1 iz Dubrovačko neretvanske, 1 iz Šibensko kninske i 1 iz Zadarske županije ) koje su testirane na području Splitsko dalmatinske županije.
Od 17 novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih.
7 osoba je u postupku obrade kao i njihovi kontakti. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba jedna osoba je dijalizirani pacijent sa otoka Brača koji će tijekom današnjeg dana biti prebačen u KBC Split na daljnje bolničko liječenje. Prema podatku Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije dijaliza ostalih pacijenata nesmetano će se odvijati i dalje.
357 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Dvije covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 4 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj muškoj osobi s boravištem u Župi dubrovačkoj te tri osobe iz Dubrovnika, od čega dvije ženske osobe srednjih godina i jedna muška osoba srednjih godina.
Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4462 uzorka.
U samoizolaciji se nalazi 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na području Zadarske županije od posljednjeg izvješća 14 je novozaraženih osoba. Od toga broja 12 ih je vezano uz nedavno održano vjenčanje, a 2 osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz OB Zadar koji se zarazio izvan bolnice, a u samoizolaciju je stavljeno 10 liječnika i 3 medicinske sestre. Ukupan broj zaraženih osoba na području Zadarske županije je 36, a od toga broja vezanih uz prošlotjedno vjenčanje je njih 22.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

S današnjim danom broj oboljelih na području Šibensko-kninske županije i dalje je 27, jer danas pozitivna osoba na COVID-19 ne boravi na prostoru  županije.

“U protekla 24 sata na području naše županije imamo jednu novooboljelu osobu od COVID-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja ima prebivalište u našoj županiji, a boravi u Splitu i koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije”, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

S današnjim danom broj oboljelih na području naše županije i dalje je 27, jer danas pozitivna osoba na COVID-19 ne boravi na prostoru naše županije. Dvije oboljele osobe i dalje se liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 141 osoba, od kojih je 127 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjere samoizolacije, te je provjerom na terenu u oba slučaja utvrđeno kršenje navedene mjere. Od jučer je bilo 7 uzorkovanja.

OSTATAK HRVATSKE PO ŽUPANIJAMA

Istarska županija – 8 novih slučajeva
Virovitičko-podravska županija – 1 novi slučaj
Ličko-senjska županija – nema novooboljelih
Vukovarsko-srijemska županija – 1 novi slučaj
Osječko-baranjska županija – 20 novih slučajeva
Karlovačka županija – 2 nova slučaja
Krapinsko-zagorska županija – nema novih slučajeva
Bjelovarsko-bilogorska županija – nema novih slučajeva
Grad Zagreb – 35 novih slučajeva
Zagrebačka županija – 1 novi slučaj
Požeško-slavonska županija – 1 novi slučaj
Sisačko-moslavačka – 6 novih slučajeva
Varaždinska županija – 1 novi slučaj
Primorsko-goranska županija – nema novih slučajeva

SASTANAK U BANSKIM DVORIMA: UVODE SE NOVE MJERE-OBVEZNE MASKE U ZATVORENIM PROSTORIMA

U Banskim dvorima održan je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, prenosi N1.

Ministar Vili Beroš nakon sastanka je rekao da se razgovara o potrebnimm jerama, na stolu su i danas će biti utanačene.

“S obzirom na epidemioošku situaciju jasno je da okupljanja uzrokuju povećni broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana”, rekao je Beroš.

Mjere će biti dostupne tijekom popodneva, naglasio je.

“Isto tako zbog sigurnosti u RH, a obzirom na komentare da bi se maske trebale više upotrebljavati, donijet ćemo novu uputu oko korištenja maski u djelatnostima za koje smo procijenili da predstavljaju najveći rizik za infekciju”, dodao je.

Radi se o ugostiteljstvu i trgovinama, pojasnio je Beroš. Detalje će još dogovoriti s pravnim služabama.

“Sagledavamo prakse okolnih zemalja i lokalne okolnosti su uzrok epidemiološke situacije. Imali smo neka okupljanja koja su generirala ovakav broj. Imamo upute slovenskih epidemiologa i mi smo na tragu toga. Zato sad idemo u Sloveniju na razgovor s kolegama da se dogovorimo oko svega”, istaknuo je. Nove mjere na granicama odnosit će se samo na građane koji nisu građani EU, odnosno hrvatski građani.

Restrikcija i zabrana nema, barem ne generalnih, mjere će biti selektivne i ciljane, napomenuo je pa “još uvijek nema vađenja čekića”.

“Recentni događaji pokazuju da se treba pridržavati mjera, a jutros smo na znanstvenom skupu čuli da bi mogao dulje biti prisutan u populaciji”, rekao je Beroš.

Hrvatska struka je dobro utemeljila indikacije za testiranje, napomenuo je Beroš. Komentirajući zaražene turiste rekao je da nema turista koji su se zarazili virusom u Hrvatskoj. Svi sa simptomima smješteni su u zdravstvenim ustanovama, a oni bez njih su u samoizolaciji ili se u dogovoru s matičnim državama dogovara povratak.

Osvrnuo se i na situaciju u Srbiji i rekao da se spominjala na sastanku u kontekstu susjednih zemalja u kojima dolazi do eskalacije broja zaraženih i novih mjera.

“Ako bude situacija zahtijevala, razmislit ćemo o vraćanju pressica”, otkrio je Beroš napominjući da su bile važne u objektivnom informiranju javnosti.

Boravak roditelja s teško oboljelom djecom nikad nije bio zabranjen, napomenuo je Beroš. Riječ je samo o posjetama koje su se u neki županijama ukinule s obzirom na epidemiološku situaciju, ali u tim slučajevima je donesena posebna odluka, donosi N1.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.