//PUTOPIS PO SLAVONIJI – Našice

PUTOPIS PO SLAVONIJI – Našice

Mnogi od nas su posjetili London, Pariz, Rim, Bratislavu, Beč, ali u ovom novom normalnom teško je otputovati izvan granica Lijepe naše. Jedna narodna poslovica kaže: „Svako zlo za neko dobro!“. Zašto ne bi upoznali nepravedno zanemarene krajeve naše domovine?

Koliko je ljudi iz Dalmacije posjetilo Slavoniju? Svaki Slavonac je barem jednom u životu bio na našoj obali!

Danas predstavljamo Našice, koje su se smjestile 50 km zapadno od Osijeka, gdje sjeverni obronci Krndije prelaze u nizinu istočnohrvatske ravnice, znači u srcu Slavonije.

Tokom boravka u Našicama, imala sam priliku upoznati ovaj krasan gradić, ljude i običaje. I dok se na sve strane čita o pustoj Slavoniji, Našice su još uvijek zadržale dušu i pune su života, grad u kojem sam srela i mlade i stare.

Našice, grad duge povijesti, obiluje kulturno-povijesnim spomenicima. Klasicistički dvorac obitelji Pejačević jedna je od najljepših građevina na ovim prostorima. U prostranom parku Pejačevići su izgradili manji, prizemni lovački dvorac. U gradu je gotičko barokni franjevački samostan i župna crkva sv. Antuna Padovanskog, barokizirana u 18. stoljeću. Tu se još nalazi neogotička kapelica s kriptom obitelji Pejačević te grob skladateljice Dore Pejačević.

Mene osobno, na spomen Našica, asocira na kontesu Doru Pejačević, malo poznatu u Hrvatskoj. Podsjetimo se tko je Dora. Jedna od rijetkih žena skladateljica u ovom dijelu Europe. Rođena je 10. rujna 1885.  i još se živo sjećam kako su Našice obilježile stotu obljetnicu njezinog rođenja, isto tako davne 1985. godine. Umire mlada, 05. ožujka 1923. nekoliko tjedana nakon rođenja svog prvog i jedinog djeteta. Koliko znam, njeni potomci danas žive u Austriji. Za života, osim u Hrvatskoj, njezina su djela vrlo često izvođena u inozemstvu (London, Dresden, Budimpešta, Stockholm, Beč, Munchen i dr.) Iza kontese Dore Pejačević ostalo je 58 opusa s područja orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe.

U Našicama treba razgledati crkvu sv. Antuna Padovanskog, knjižnicu Franjevačkog samostana znanstvenog značaja s 10 inkunabula, stari dvorac grofa Pejačevića iz 1811. godine građen po uzoru na postdamski dvorac Sanssouci te mauzolej i kapelicu grofa Pejačevića iz 1881. godine.

U dvorcu Pejačević, u kojem su rođena i dva hrvatska bana, danas je smješten Zavičajni muzej posvećenim značajnim osobama našičkog kraja, zatim etnografska zbirka te poseban odjel lončarstva. Okružuje ga park s mnogobrojnim vrstama autohtonog i egzotičnog drveća i grmlja. Zaštićeni je hortikulturni spomenik s umjetnim jezerom iz pretprošlog stoljeća. Turizam se u Našicama zahvaljujući zemljopisnom položaju i ljepoti našičkog kraja u kojem se tipična slavonska ravnica spaja sa brežuljkastim dijelovima Krndije što je pridonijelo razvoju lovnog i ribolovnog turizma.

Što još treba pogledati u Našicama i okolici?

Ribnjak u Našičkoj Breznici

Ribnjak u Našičkoj Breznici udaljenih svega 10 km od centra grada koji je pred 99 godina osnovao grof Pejačević. To je carstvo šaša trstike i ostalog vodenog bilja u kojem obitava bogati ptičji svijet: sveprisutne patke, gnjurci, kormorani, trstenjaci, sjenice. Som od 20 kg ili šaran od 10 kg nisu nikakva rijetkost.

Templarska crkva u Martinu

Maštu mnogih posjetitelja probudit će posjet svega 3 km od centra Našica, a u kojem su boravili križari i početkom 13. stoljeća izgradili romaničku crkvu sv. Martina koja je jedina potpuno sačuvana templarska crkva u Hrvatskoj.

Poučni park Bizik

Posjet poučnom parku Bizik u Našicama bit će poseban doživljaj, jer vas očekuje veliki broj egzotičnih i domaćih životinja.

Jezero Lapovac

Možete otići i uživati u prirodi umjetnog jezera Lapovac, a ako je toplo možete se čak i okupati. Lapovac je udaljen oko 3 km od centra grada.

Preporučamo da si odvojite vikend ili se odlučite za poslovni skup ili jednostavno predložite učiteljima vaših đaka boravak u Našicama i lijepom hotelu Park s ljubaznim osobljem i odličnom gastronomskom ponudom.

Ako ste samo u prolazu, svakako posjetite dvorac Pejačević i park koji ga okružuje i odmorite se u sjenici uz Dorina paviljona, a ako odlučite provesti vikend ili dolazite poslom u Našice, možete odsjesti u hotelu „Park“ koji se nalazi u samom centru Našica, te raspolaže sa 100 kreveta u jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama  i apartmanima, a dio vremena možete provesti i na sportskim terenima.

D.H.

Doktore, hitno!