//PUTOPIS PO SLAVONIJI – Orahovica

PUTOPIS PO SLAVONIJI – Orahovica

Kako smo vam i obećali, vodimo vas i dalje na putovanje po Slavoniji.

Danas predstavljamo Orahovicu koja se nalazi u Virovitičko – podravskoj županiji. Svojim je sjevernim dijelom Orahovica otvorena prema ravničarskim predjelima, a jugozapadnim dijelom graniči s obroncima Papuka i Krndije, odnosno s Parkom prirode Papuk.

Zovu je i „malom Švicarskom“ te „Gradom blizanaca“ i u zadnjih desetak godina najpoznatija je po ljetnom festivalu Ferragosto JAM, koji se istaknuo kao najjači slavonski glazbeni festival. Usmjeren je na rock, punk, hip hop i srodne žanrove regionalne alternativne i mainstream scene. Osim što publiku privlači radi glazbe i dobrog provoda, tu je i mjesto održavanja Orahovačko jezero. Nažalost, ovogodišnje izdanje Ferragosto JAM otkazano je zbog naglo pogoršane situacije s koronavirusom.

Orahovačko jezero nalazi se u podnožju planine Papuk, nedaleko Ružice grada. Glavno i najposjećenije odredište Orahovice tijekom ljetnih dana. Svakako ga treba posjetiti, a kada vam dosadi izležavanje i kupanje u jezeru, prošećite se do Ružice grada koji se nalazi iznad Orahovačkog jezera, a samo 2,5 km jugozapadno od Orahovice, na 378m nadmorske visine opasan posjedom od oko 8000 metara kvadratnih.

Prvi pisani spomen Orahovice datira iz 1228. godine, a povijesni spomen samog dvorca (Ružice grada) datira iz 1357. godine, gdje se navodi kao kraljevska imovina. Dvorac je bio i u vlasništvu Nikole Konta Orahovičkog, za kojeg se pretpostavlja da je vjerojatni naručitelj izgradnje. Ime Ružica grad nije još u potpunosti istraženo. Neki povjesničari povezuju ga s imenom sela Duzluk (turski duzem znači “cvijeće, divlja ruža”). Ruža je tada služila kao djevojački nakit i bila je prisutna kao simbol na grbovima, zastavama i štitovima. Iako meni osobno, draža je legende o nazivu Ružice grada, o tri brata koja su gradili dvorac, kako se sve što preko dana sagrade, preko noći sruši. Nakon nekoliko dana pokušaja, naišla je starica i savjetovala im je da u zid dvorca sazidaju ženu od jednog brata koja će im taj dan donijeti ručak. Navodno je došla žena od najmlađeg brata, a dakako, zvala se Ružica.

U Orahovici treba još obići gradski park u samom središtu i vodenicu u parku, a nasuprot parka lokomotivu „Čiro“ koja je nekada prolazila kroz grad. Sada je obnovljena, uređena i izložena turistima. Također, dobro bi bilo posjetiti je prvog tjedna 6. mjeseca kada se održava Orahovačko proljeće, a središnja manifestacija – Cvjetni korzo održava se prve  nedjelje u 6. mjesecu. Kada je bila prva manifestacija Orahovačkog proljeća ne znam, ali sjećam se prve koju sam ja posjetila davne 1978. godine.

Ako se nađete u Orahovici svakako posjetite i biser slavonskog gorja Jankovac, koji se smjestio u srcu Papuka na 475 m nadmorske visine. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom. Svako godišnje doba na Jankovcu priča svoju priču bojama, zvukom, šumom slapova, mirisima, tišinom. Meni osobno najljepši je u zimskom periodu.

Nije na odmet spomenuti i poznate osobe iz Orahovice, zasigurno široj javnosti najpoznatiji je Stjepan Mesić,  hrvatski političar i predsjednik Republike Hrvatske od 2000. – 2010. godine, Stjepan Ivišić, hrvatski filozof, Josip Poljak, hrvatski geolog, speleolog, znanstvenik, planinar i Milan Ivšić, hrvatski svećenik, novinarski urednik, glavni tajnik Hrvatskog katoličkog narodnog saveza.

D.H.

Doktore, hitno!