Ukrasite tijelo kanom

Ukrasite tijelo kanom
Anja Prajninger

Anja Prajninger

„Alergijske reakcije na pravu kanu nisu poznate, no podvaljuju se i umjetno nijansirane industrijskim bojama – stoga ju prije primjene testirajte“

S kanom ste se vjerojatno susreli u smislu boje za kosu, ali to nije jedina njezina moć. Kanu su nam prenijele arapske zemlje u kojoj je sastavni dio tradicije oslikavanje tijela od najranije dobi. Oslikavanje tijela u tim istočnim zemljama  ima dugačku povijest te svaki motiv ima neko svoje značenje.

Posebni su oni motivi koji se oslikavaju na dan ženina vjenčanja i oni nikako nisu svakodnevni nego posebni baš za tu prigodu. Postoji i tradicija da se na oslikanoj ruci mlade, među raznim motivima sakrije i „kamuflira“ ime mladoženje koje on u prvoj bračnoj noći mora pronaći. Obzirom da kani treba neko vrijeme da od nijanse svijetlo-narančaste postigne tamno crveno-smeđu boju, tradicija kaže da što je boja tamnija na dan vjenčanja, to će brak mladencima biti dulji, sretniji i plodniji.

Osim vjenčane kane, tu su i svakodnevna oslikavanja tijela što se proširilo zapadnim dijelom svijeta kao novi modni dodatak. Djevojke sve češće umjesto komada nakita, oslikaju neki dio tijela. Motivi su razni i nemaju neka posebna značenja kao što ima tradicionalna kana. Bitno je da lijepo izgleda.

Također, može dobro poslužiti i kao proba prije prave tetovaže. Ako vam dosadi u desetak dana, nećete zažaliti što niste radili trajnu. Kana će se na vašem tijelu zadržati najčešće od 5 do 15 dana, a nekima i duže. Sve ovisi o tome kako tretirate oslikani dio tijela. Nikako nije poželjno mazati kremom i biti stalno izložen vodi.

Kana je prirodna, a ne industrijska boja pa nema straha od alergijskih reakcija. No, obzirom da je u ovim dijelovima svijeta kana korištena kao modni dodatak, tako su nastale i neke umjetne kane u koje su dodavani razni sastojci kako bi se dobila crna ili neka druga boja. To nikako nije prirodna kana i ona može izazvati alergijsku reakciju crvenila i oticanja kože. Zato trebate biti oprezni.

Jedina prava prirodna kana jest smeđe-crvene boje. Ukoliko u ljetnim mjesecima na plažama naiđete na štandove sa primamljivim šablonama raznih motiva, prvo se raspitajte što vam stavljaju na kožu ili barem napravite mali test da vam stave točkicu boje negdje na koži kako bi bili sigurni da neće nastati alergijska reakcija.

Svakako, da razlučimo, pravo oslikavanje kanom je uvijek umjetnost slobodne ruke, a ne šablone za privremene tetovaže s raznim motivima koje se samo prislone na tijelo te ispune bojom, tako da kad vidite štandove sa natpisima “henna (kana) tattoo”, a uz to razne šablone, budite sigurni da nećete dobiti tradicionalno iscrtavanje već samo privremenu ljetnu tetovažu.

Anja Prajninger

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.