//Zasadite aloe veru u svom domu

Zasadite aloe veru u svom domu

Aloe vera ima moćna ljekovita svojstva, koristi se i za njegu, a od sada je možete uzgojiti i u svom domu te imati saveznika u zdravlju vas i vaših ukućana.

Aloa vera je kod vanjske upotrebe najkorisnija kao prva pomoć kod raznih vrsta toplotnih povreda i rana, onih nastalih vatrom, smrzavanjem, vrućom vodom, električnom strujom, radijacijom ili sunčanjem.

Ova biljka otklanja bol, sprječava infekcije, zaustavlja krvarenje i znatno ubrzava zarastanje rana. U dermatologiji pomaže kod ekcema, herpesa, alergije, psorijaze, gljivičnih infekcija, osipa, lišajeva, pubertetskih bubuljica i crvenila od pelena.

Poslednjih desetlljeća aloa vera je postala posebno interesantna za kozmetičke tvrtke pa, samim tim, i veoma zastupljena u raznim proizvodima za njegu kože, kose, usne šupljine i zuba.

Kod redovne oralne upotrebe ona dovodi u ravnotežu skoro sve funkcije organizma; od uredne probave do zdravog sna. Opskrbljuje tijelo vitalnim sastojcima (vitamini, minerali, amino kiseline, enzimi, saponini, polisaharidi i antrakinoni), inače neophodnim za normalan rad organizma.

Ublažava nuspojave kod kemoterapije i terapije zračenjem. Također, povećava i imunitet organizma na razne bolesti. Djeluje antibakterijski, antivirusno i antifungicidno. Otklanja reumatske smetnje i bolove, smiruje upalne procese u zglobovima i mišićima. Pomlađuje i odlaže biološku starost.

Pristalice i poznavaoci aloe napominju da njen gel, u bilo kojoj dozi, nije toksičan, da nema negativnih pratećih efekata i da se čovjek ne može predozirati njome.

Aloe vera se može uzgajati u loncima, koji se čuvaju na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora, jer je upravo veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svjetlosti koju biljka dobije. Aloin je najvažniji sastojak u aloe veri i ima vrlo snažan utjecaj na crijevne bakterije. Razgrađuje ih, aktivira i poboljšava kontrakciju crijevnih mišića.

Starijim biljkama više odgovara sunce, dok mladim biljkama više odgovara hlad. Nakon zime, biljku treba iznijeti iz zatvorenog prostora vani, ali se ne smije odmah izložiti direktnom suncu, jer će listovi požutjeti, pa je prvo treba staviti u poluhlad.

Kako je zasaditi?

Aloe vera ima plitak korijen (20 cm – 30 cm), pa bi je trebalo posaditi u širu i pliću posudu. Najbolje je na dnu posude za uzgoj aloe naslagati sloj kamenja, a zatim i sloj pijeska i tek onda dodati zemlju. Posude moraju biti četvrtinu ispunjene drenažnim materijalom i kompostom, jer je takav sistem sadnje najbliži njenom prirodnom okruženju.

Idealna temperatura za uzgoj aloe vere u sobnom uzgoju je danju 20ºC do 24ºC, a noću oko 10ºC do 14ºC.

Aloe vera ne podnosi puno vlage, zato je ne treba zalijevati češće od jedanput tjedno. Tokom zimskih mjeseci, kad su svi metabolički procesi biljke usporeni, treba je zalijevati jednom mjesečno. Važno je da lonac, odnosno posuda u kojoj je zasađena, ima na dnu rupice, kroz koje može otjecati višak vode, kako korijen ne bi istrunuo. Tada biljka daje vrlo razvodnjen gel i postaje vlažna, mlitava i naborana, što je znak nepravilnog zalijevanja. Višak vode iz tanjurića treba redovno odliti.

U proljeće se prehranjuje gnojivom bogatim fosforom i potiče se cvjetanje tijekom lipnja. Aloe veru treba gnojiti u razdoblju rasta i to na način da se zemlja pomiješa sa šljunkom i 30% komposta. Mnogi ljubitelji i uzgajivači aloe u zemlju sa kamenčićima dodaju humus od hrastovog lišća i time poboljšavaju njen rast.

Najjednostavniji način razmnožavanja aloa vere je rasađivanje mladica i to tako da se pažljivo odvoji izdanak sa dna ili pupoljak, te da se on zasadi.

Matična biljka “tjera” mladice već u drugoj godini rasta. Mogu se presaditi kada narastu 2.5 cm do 5 cm. Najbolje vrijeme je u svibnju i lipnju, u razdoblju najintenzivnijeg rasta i razvoja biljke.

Životni vijek aloe vere je u prosjeku 12 godina, ali već nakon četiri godine one postižu zrelost i spremne su za branje. Biljke se beru svakih 6 – 8 tjedana, odstranjivanjem 3 – 4 krajnja lista biljke. Listovi se režu pri osnovi, tako da do trenutka prerade ukupna količina gela ostane u listu. Sa lišćem se mora rukovati nježno, kako bi se spriječilo oštećenje vanjske kore i onemogućio ulazak bakterija na bazi lista.

Uz aloa veru u svom domu imat ćete vlastitog saveznika u njezi i zdravlju.

D.H.

Doktore, hitno!