//I dalje putujemo po Slavoniji, ovaj tjedan vodimo vas u Slavonski Brod

I dalje putujemo po Slavoniji, ovaj tjedan vodimo vas u Slavonski Brod

Slavonski Brod je grad u Hrvatskoj, industrijsko, kulturno, upravno, sudsko i financijsko središte Brodsko-posavske županije, po veličini, broju stanovništva i značaju drugi grad u Slavoniji, a šesti po veličini u Republici Hrvatskoj.

Tijekom Rimskog Carstva grad se zvao Marsonia, a od 1244. do 1934. godine Brod na Savi. Tragovi još iz rimskog doba pokazuju da je ovdje oduvijek bio prijelaz preko rijeke, pa se zato Brod ponekad naziva “sjevernim vratima Bosne”. Na tu činjenicu upućuje i sam naziv grada, koji je nekada nosio ime “Brood na Savi” (“Brood”-iskvareno od “prohod”, “prijelaz”…).

Slavonski Brod nalazi se na sjevernoj obali rijeke Save, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Grad je lociran na pola puta između Zagreba i Beograda, na južnom rubu Panonske ravnice, između obronaka Dilja na sjeveru i rijeke Save na jugu.

Što bi trebali posjetiti u Slavonskom Brodu?

U gradu se nalazi spomenik nulte kategorije „Brodska tvrđava“, koja je inače najveći i najvažniji fortifikacijski spomenik kontinentalne Hrvatske, osim toga u Brodu postoje još mnoge građevine i manifestacije koje privlače posjetitelje.

Jedna od zanimljivosti je i površinski najveći gradski trg u Hrvatskoj, Trg Ivane Brlić – Mažuranić, ujedno i jedan od najljepših u državi. Tu se nalazi i kuća svjetski proslavljene spisateljice za djecu Ivane Brlić – Mažuranić.

U autentičnom povijesnom ambijentu doma Brlićevih stvarale su i nalazile nadahnuće za svoje mnogostrane interese ličnosti koje su značajno pridonijele javnom, kulturnom i političkom životu Broda i Hrvatske: Ignjat Alojzije Brlić, pisac i jezikoslovac, Andrija Torkvat Brlić, publicist i političar, Fani Brlić, rođena Daubachy, slikarica, te Ivana Brlić-Mažuranić, književnica. Bogata knjižnica, jedna od najznačajnijih u Hrvatskoj u 19. st. i arhiv s vrijednom prepiskom i izvornom građom – stoljetno obiteljsko naslijeđe, danas je vrijedan dio nacionalne kulturne baštine. U prizemlju obiteljske kuće Brlić nalaze se izložbeni saloni “Vladimir Becić” pri Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda, u kojima se održavaju izložbe.

 Na trgu se nalaze i galerije, knjižare, kavane noćni klubovi te zbog svega navedenog  predstavlja centar društvenih događanja u gradu i mjesto za odličan provod. U neposrednoj blizini, kako sam trg svojim južnim dijelom izlazi na rijeku Savu, nalazi se i najveće i najuređenije gradsko šetalište uz rijeku u državi, poznato kao popularni brodski „Kej“. Kao niti jedan drugi grad na Savi, Brod i njegovi građani, žive zajedno sa svojom rijekom.

Ako se u Brodu zateknete po ljeti svakako treba posjetiti gradsko kupalište „Poloj“ . Pješčana plaža smještena je na 2,5 km od gradskog bazena na rijeci Savi. Osim plaže ovdje se nalazi i sportsko rekreacijski centar koji sadrži košarkaško, odbojkaško i nogometno igralište, stolovi za stolni tenis, podlogu za šah i teren za badminton.

Slavonski Brod grad je bogate povijesti. U njegovom centru, ali i ostalim dijelovima nalazi se pregršt brojnih povijesnih, kulturnih i arhitektonskih spomenika. Upravo iz tog razloga Ministarstvo kulture stavilo je povijesno urbanu cjelinu Slavonskog  Broda pod zaštitu. Na prostoru pod zaštitom mogu se vidjeti brojne barokne, secesijske i klasicističke građevine.

U Slavonskom Brodu treba još posjetiti Industrijski park u kojem su postavljena vozila i mehanizacija proizvedena u tvornici „Đuro Đaković“, vatrogasni penjači toranj koji je građen od 1903. do 1904. godine, obnovljen je i osvijetljen 2003. godine. Maketu Klepetana, koja je postavljena u spomen na najpoznatiju ljubavnu priču grada Slavonskog Broda, onu između roda Malene i Klepetana.

Slavonski Brod posjetila sam nebrojeno puta i obišla sve znamenitosti gore spomenute, ali i one koje nisam spomenula, krenite i istražite Slavonski Brod, ali svakako i njegovu okolicu, vjerujte mi oduševit ćete se.

D.H.

Doktore, hitno!