//HZJZ ne preporučuje školske izlete, ekskurzije, škole u prirodi

HZJZ ne preporučuje školske izlete, ekskurzije, škole u prirodi

 

 

“Ne može se propisati mjere koje bi učinile taj rizik prihvatljivo niskim”

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za provođenje izvanučioničke nastave koje se odnose na školu u prirodi, školske izlete, ekskurzije, terensku nastavu.

Način boravka i međusobni kontakti djece pri višednevnoj izvanučioničkoj nastavi (svaka izvanučionička nastava uz noćenje), u kojoj najčešće više djece i mladih dijeli sobu, sudjeluju u grupnim aktivnostima, a djeca tijekom dnevnih aktivnosti dolaze u kontakt s osobama koje nisu dio skupine koja s njima putuje i najčešće putuje barem dva razredna odjela zajedno u autobusu, smatramo vrlo rizičnom aktivnošću u smislu mogućnosti širenja COVID-19 infekcije, ističe HZJZ.

Uvijek postoji povećani epidemiološki rizik za djecu, mlade i odrasle u slučaju odlaska na višednevnu izvanučioničku nastavu, te se uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju navedena nastava preporučuje odgoditi do daljnjega odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ne može se propisati mjere koje bi učinile taj rizik prihvatljivo niskim. Ukoliko ipak organizator odluči provesti izvanučioničku nastavu, potrebno je sljedeće:

• Preporučuje se ograničiti izvanučioničku nastavu na jedan dan, bez noćenja,

• Nikako se ne preporučuje organiziranje ovakve nastave u inozemstvu,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
• Preporučuje se organizirati izvanučioničku nastavu posebno za svaki razredni odjel tako da su u izvanučioničku nastavu uključeni samo oni učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici,

• Izbjeći organizirani prijevoz na način da roditelji dovedu djecu na odredište ili, ako se organizirani prijevoz ne može izbjeći, zajedno u autobusu/provoznom sredstava trebaju biti učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici te je neophodno pridržavati se ovih uputa.

• Organiziranu prehranu potrebno je prilagoditi ovim uputama ili drugim uputama u skladu s preporukama za ugostiteljske objekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
• Aktivnosti koje će djeca imati u programu prilagoditi odgovarajućim uputama koje možete naći na web stranicama HZJZ-a.

Također je potrebno pridržavati se svih važećih protuepidemijskih mjera i odluka Stožera civilne zaštite, stoji u priopćenju HZJZ-a.

D.H.

Doktore, hitno!