Suzana Kačić-Bartulović: Vrtići i škole – žarišta učenja i smijeha ili Covida-19?

Anja Prajninger

Anja Prajninger

Suzana Kačić-Bartulović, predsjednica Savjeta  za obrazovanje GO Split i voditeljica Koordinacije za Dalmaciju:

Nastavna godina počela je uz opširne upute MZO-a koje su neprovedive u vrtićima i školama s velikim brojem učenika, radom u 2 ili 3 smjene. Tražili smo odgovore i od MZO-a i Stožera CZ, do danas ih nismo dobili pa ih ovim putem ponovno prozivam, i pozivam da sveukupnu javnost uvjere u sigurnost povratka djece u vrtiće ili škole. Zanima nas je li osnivač (lokalna zajednica ili županija) opremio vrtiće i škole svom potrebnom opremom, dezificijensima, beskontaktnim toplomjerima, nazuvkama, vizirima, dezbarijerama (spužve za dezinfekciju obuće) i konačno je li im osnivač osigurao veća novčana sredstva za pružanje pomoći djeci s teškoćama u razvoju, uvođenju IT  tehnologija u vrtićima, djeci s individualiziranim programima u školama u smislu povećanja broja odgojitelja, asistenata, pomoćnog i tehničkog osoblja i u konačnici – stručne službe s psiholozima i pedagozima?

Predloženi  MODELI RADA ne odgovaraju realnom stanju u vrtićima i školama, posebno u županijama sa žarištima širenja pandemije Covida-19.

Model A) djeca bi trebala 7.rujna krenuti u vrtiće i škole!  Ako se ni epidemiolozi ne mogu složiti oko protokola povratka u škole, čemu inzistiranje na ovom modelu?

Model B) Mješoviti model – kombinira se odlazak u školu i nastava na daljinu, no  jesu li osigurani odgajatelji  i nastavnici za takav način rada, tko će dostavljati radne materijale i jesu li oni sigurni za dijeljenje, ima li dovoljno IT opreme za sve vrtiće i škole?

Model C) Na daljinu tzv. online – na koji način a da bude svima lako primjenjivo i preko koje platforme?

Obveze i mogućnosti ravnatelja i nastavnika te svih djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova su sužene jer se navodi da će im pomoći  MZO, Carnet, HZZO i osnivači, a nije konkretno navedeno tko u čemu pomaže i pomaže li uopće?

Što ako broj djece prelazi Državni pedagoški standard, koji nije izmijenjen od 2008., a mnoge sredine mu se nisu prilagodile do danas,  a isti  nije prilagođen uputama epidemiologa???  Tko će opremiti  nove prostore koje bi trebao osigurati osnivač za djecu koju treba staviti u izolaciju?

Ministarstvo, AZOO, ASO, Carnet, sve se odnosi na školu dok se u uputama ni ne spominje način pomoći vrtićima –naši najmlađi nisu bitni?!

U našoj županiji rušimo rekorde zaraženosti, a Stožer CZ  inzistira na povratku svih učenika u škole, zašto ne učiniti to postupno?  Zašto se čekalo s pripremama, tko će, kada i kako opskrbiti sve vrtiće i škole s potrebnom opremom  i tko će, u konačnici, brinuti o mentalnom i fizičkom zdravlju djece, učenika i nastavnika ukoliko se dogodi  da veći broj  polaznika neke škole ili vrtića  budu  zaraženi virusom Covida?

Nužno je vraćanje djece u odgojno-obrazovne ustanove, ali se već u srpnju znalo da se broj zaraženih povećava, stoga je trebalo na vrijeme osigurati sve uvjete za njihov siguran povratak , a ne čekati početak vrtića i 2 dana pred početak škole tražiti eksperimentalna rješenja, pa kako ispadne…

Kockanje sa zdravljem i pravom na obrazovanje učenika, a time i njihovih obitelji, nedopustivo je! Na žalost, bojim se da dolazi na naplatu sustavno zanemarivanje obrazovne infrastrukture jer kao zemlja članica EU odavno smo trebali osigurati škole u jednoj smjeni pa bi i prilagodba uputama HZJZ-a bila daleko jednostavnija. Hoće li itko od odgovornih preuzeti odgovornost?

No, mislim da je trenutno najvažnije djecu rasteretiti briga odraslih. Sjećate li se one priče o leptiru koji se izvlačio iz kukuljice i čovjeku koji je misleći da mu pomaže razrezao kukuljicu škarama? Sjećate li se posljedica? Leptiru su krila ostala nerazvijena i nikad nije poletio… Katkad, u najboljoj namjeri svojoj djeci učinimo isto… previše im pomažemo u najboljoj namjeri. Razmislite o tome koliko zapravo dijete može i koliko mu je važno biti sa svojim vršnjacima.

Bez obzira na nikad neizvjesnije okolnosti početka rada, svima, učenicima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i njihovim obiteljima želim sretnu školsku godinu puno zdravlja i optimizma!

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.