//Nastavljamo putovanje po Slavoniji – Vodimo vas u Đakovo

Nastavljamo putovanje po Slavoniji – Vodimo vas u Đakovo

Prva asocijacija na spomen Đakova, sigurno su većini nas, Đakovački vezovi.

Đakovo je grad u istočnoj Hrvatskoj, koji administrativno pripada Osječko-baranjskoj županiji. Grad nosi titulu „Srce Slavonije“.

Kako smo u uvodnoj rečenici spomenuli manifestaciju Đakovački vezovi, to nije jedina manifestacija u Đakovu, ali je najpoznatija široj javnosti. Vezovi su tradicionalna međunarodna smotra folklora koja traje dva tjedna, a završava prve srpanjske nedjelje.  Ulicama Đakova na kolima ukrašenim cvijećem prolaze brojne folklorne skupine, pleše se po gradskim trgovima, bira se najljepša nošnja.

Na Đakovačkim vezovima bila sam sudionik manifestacije sa folklornom skupinom u kojoj sam tada plesala još davne 1987. godine, i tada je ta manifestacija bila festival veselja i različitosti, ali do danas se uistinu pretvorila u pravu međunarodnu smotru, koja se ne može mjeriti s onom iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. Srpnja 1967. godine. Danas se središnja manifestacija vezova održava u Strossmayerovom perivoju iza katedrale.

Ime Đakovo spominje se prvi put 1239. godine u ispravi hrvatsko – ugarskog kralja Bele IV., kojom biskup Ponsa dobiva na dar posjede Đakovo i Breznu. No, istraživanja pokazuju i naseljenost u mlađem kamenom dobu, a ovdje Rimljani grade svoje naselje Certissiju. 

Đakovo je najbolje obići pješice, a ponos grada vidljivi su tornjevi velebne katedrale koja zaštitnički natkriljuje grad.

Gotovo da i nema putnika namjernika koji ne zna za katedralu Sv.Petra i đakovačke lipicance, zaštitne znakove Đakova, prepoznatljivosti sačuvane pokoljenjima.

Đakovo turistima nudi obilje povijesnih, kulturnih i prirodnih vrijednosti, u tolikoj mjeri da ih u jednom danu mogu samo razgledati, a ako ih žele bolje upoznati, moraju u gradu ostati duže. 

Svakako preporučujemo da posjetite đakovačku ergelu koja je osnovana davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Državna ergela lipicanaca Đakovo postala je nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Slavoniju, ali i Hrvatsku.

Najpoznatiji đakovčanin je zasigurno biskup Josip Juraj Strossmayer, ali i nadaleko poznati rukometaš Domagoj Duvnjak.

Zemljopisni položaj Đakova otkriva podjednaku udaljenost od većih Slavonskih gradova i to sve do četrdesetak kilometara – Osijeka, Vinkovaca, Našica, Slavonskog Broda. Ako ste u blizini, vrlo brzo i jednostavno možete skoknuti do Đakova.

Ako Vas put nanese u Đakovo zbog posla ili odmora, turizma, sporta ili jednostavno želite provesti praznike, razgledati Đakovo, upoznati njegove kulturne znamenitosti, povijest, upoznati prekrasan centar grada, za potpuni doživljaj na raspolaganju su Vam hoteli, pansioni i apartmani koji se nalaze u gradu Đakovu.

D.H.

Doktore, hitno!