//Mladi otac nakon nesreće ponovno uči jesti, piti i hodati – Možemo mu pomoći

Mladi otac nakon nesreće ponovno uči jesti, piti i hodati – Možemo mu pomoći

Ivan Barada iz Kaštela mladi je otac dvoje djece. Prije pet godina preživio je tešku nesreću i nakon neizvjesne borbe za njegov život, sada živi još težu borbu; da ponovno ima kvalitetan i pristojan život. Uči ponovno sve ono što je, nama zdravima, svakodnevnica i o čemu ni ne razmišljamo dok je obavljamo. On uči ponovno jesti, piti, hodati, držati predmete u rukama.

Mi mu možemo olakšati ovu borbu i omogućiti mu da ponovno uživa u životu te da njegova djeca imaju oca na kojeg se, u svakom smislu, mogu osloniti.

U nastavku prenosimo objavu užeg člana obitelji o Ivanovom stanju i potrebama u cijelosti.

“Dragi znani i neznani prijatelji,

Ovim putem bih vas upoznala s teškom situacijom u kojoj se nalazi član naše obitelji, Ivan Barada. Ivan je mladi čovjek, požrtvovan otac dvojice sinova, Kaštelanin, koji je prije točno 5 godina jedva preživio tešku nesreću, u kojoj je zadobio vrlo ozbiljne ozljede, s čijim će se posljedicama nažalost boriti ostatak života.Nakon prilično dugotrajne borbe za goli život, započelo je teško putovanje prema oporavku, koje je uključivalo najprije sanaciju teških ozljeda, a zatim ponovno učenje osnovnih vještina, poput govora, jedenja, kontrole pokreta, itd.

Oštećenja i problemi su brojni (kao posljedica izgaranja u požaru): motoričke posljedice oštećenja živčanog sustava, oštećenja probavnog sustava, nemogućnost samostalnog izvođenja i koordinacije funkcionalnih pokreta, hipersenzibilitet, poteškoće govora, osjeta, percepcije i pamćenja, sve slabiji mišići zbog nedostatka kretanja, te brojni drugi.

Počeli smo s osnovnim fizikalnim terapijama, radom s fizioterapeutima, posebnom prehranom, dodatnim vježbama za snagu, ravnotežu i koordinaciju pokreta. Sve je to donijelo određene rezultate, no Ivan je i dalje 100%ni invalid koji zahtijeva 24-satnu skrb obitelji.

Suvišno je pojašnjavati posljedice na mentalno stanje i duh svega navedenoga za mladog i iznimno aktivnog čovjeka u najboljim godinama života.

Prije nekoliko mjeseci, Ivan je postao pacijent Poliklinike Fides u Splitu, gdje s njim, na individualnoj bazi, terapeuti rade na jačanju atrofirane muskulature, uspostavi ravnoteže, koordinaciji tijela i pokreta, kao i na neurološkim problemima koje su također posljedica samih ozljeda, kliničke smrti i dugotrajnog ležanja.

Terapeuti s pacijentima rade individualno i u skladu s fizioterapeutskom procjenom i postavljenim ciljevima kreiraju rehabilitacijski program.

Svaki ciklus terapije robotom traje tri mjeseca (uz terapije dva puta tjedno za optimalan rezultat), a nakon svakog mjeseca se njegov napredak procjenjuje i uspoređuje s parametrima s prethodne procjene.

No, i bez tih procjena, Ivanov napredak je očigledan, više ne mora stalno ležati ili sjediti u kolicima, sad se može gotovo bez pomoći dignuti na noge i, uz pridržavanje, napraviti nekoliko malih koraka.

Vidi se i poboljšanje u motorici ruku; ranije Ivan nije mogao sam dohvatiti niti držati predmete, sad može izvršavati vježbe na robotu koje zahtijevaju kontrolu i koordinaciju finih pokreta ruke. Moram navesti i da je osoblje poliklinike divno, Ivan s njima rado i naporno radi, a izlaze nam u susret i s plaćanjem terapija i terminima.

Nažalost, HZZO ne priznaje niti financira ovakav oblik terapije, a svatko tko je bar jednom odradio ciklus HZZO financirane fizikalne terapije zna koliko koristi ona sama po sebi donosi. Svaki tretman (posjet) traje nekoliko sati i košta skoro 1000 kn. To znači da tromjesečni ciklus košta preko 24000 kn. Dosad je to obitelj sama uspjela iznijeti, no Ivanov napredak i procjena daljnjih mogućnosti tog napretka (a iznad svega nada da će jednog dana Ivan moći sam hodati, obavljati za sebe osnovne stvari, poput hranjenja, pijenja i osobne higijene) nam kažu kako će biti potrebno barem još nekoliko takvih ciklusa.

Uz navedenu nužnu terapiju, Ivan treba i posebnu prehranu, dodatke prehrani, kao i pomoćne materijale za rad i higijenu, a za sve to, ponavljam, država nema razumijevanja. Isto tako, želim dodati i da cijela obitelj živi isključivo od njegove invalidske mirovine, pa je svaku kunu teško izdvojiti.

Zato bih vas sve zamolila tri stvari:

1. Za potrebe ovog liječenja smo otvorili žiro-račun na kojeg sredstva u željenom iznosu (od 10 kn pa na dalje) može uplatiti tko god to želi. Račun je kontroliran i otvoren samo za tu svrhu, cjelokupna akcija je registrirana u Uredu državne uprave, pa možete biti sigurni da će sredstva doista otići na pravo mjesto.

Broj računa je: HR9623400093113232028 (Lidija Dražić, svrha uplate: Pomoć za Ivana Baradu)

2. Podijelite ovu moju objavu na svom profilu kako bi je vidjelo što više ljudi.

3. Osvrnite se oko sebe, razmislite koliko ste sretni jer ste živi, zdravi i voljeni i cijenite to, jer to može nestati u djeliću sekunde! Ako imate bilo kakvih pitanja, ideja ili savjeta, slobodno me kontaktirajte izravno! Hvala svima!” – stajalo je u objavi Lidije Dražić koja je organizirala ovu humanitarnu akciju.

Doktore, hitno!