//NOVI ZAKON O POBAČAJU ILI ZLATNA VRATA ZA CRNO TRŽIŠTE ABORTUSA?

NOVI ZAKON O POBAČAJU ILI ZLATNA VRATA ZA CRNO TRŽIŠTE ABORTUSA?

Kako nas mjesecima trese groznica zvana Corona, imam osjećaj da je sve ostalo u bolnicama stalo, da je teško doći do zdravstvene skrbi. Možda je to samo moj osjećaj na temelju osobnog iskustva kada je nemoguće doći do pregleda kardiologa, jer zbog Corone ne rade ambulantne preglede. Tako smo svi zaboravili i na pobačaj i pravo žena da naprave taj zahvat legalno u bolnici. Ovaj tjedan portal „Lupiga“ donosi intervju s ministrom zdravstva Vilijem Berošem na temu tzv. Zakona o pobačaju. Ministar Beroš odgovorio im je u pisanoj formi. Zato, nažalost, nema rasprave o mnogim spornim izjavama.

U donošenju spornog Zakona oslanja se na povjerenstvo koje je osnovao njegov prethodnik Milan Kujundžić, a koje dijelom čine poznati prizivači savjesti i nijedan poznati zagovornik regulacije priziva savjesti.

Platforma za reproduktivnu pravdu tvrdi da je pobačaj danas još nedostupniji nego prije epidemije. Ministar Beroš izjavio je: „Kako se među prioritetne pacijente ubrajaju i pacijentice koje su zahtijevale prekid trudnoće, prema izvješćima bolnica tijekom ožujka i travnja 2020. godine navedeni je postupak bio kontinuirano dostupan te je tijekom ožujka i travnja 2020. godine ukupno obavljen 371 pobačaj na zahtjev pacijentica. Mjerama reaktivacije bolničkog sektora od 4. svibnja 2020. godine, postupno se vratio redovan rad u bolnicama, uz modifikacije u skladu s epidemiološkim smjernicama.“

Najveća prepreka ostvarivanja prava na pobačaj je rašireni priziv savjesti u ginekologiji. Na pitanje o prizivu savjesti ministar Beroš odgovara: „Priziv savjesti kao institut kojeg se koristi na temelju Ustavnih odredbi o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijesti u većini zapadnoeuropskih zemalja nije prisutan samo u liječništvu, već i u drugim djelatnostima i znanostima pored medicine, pa tako primjere možemo potražiti i u odbijanju sudjelovanja u oružanim sukobima i slično.“

Moram priznati da usporedba s prizivom savjesti s drugim djelatnostima nije baš originalna. Nisam sigurna, čini mi se da ministar misli na služenje u vojsci. Usporedba mu baš i nije dobra. Onaj tko ima priziv savjesti zbog  vjerskih razloga ili… ne ide u vojsku, na zapošljava se u vojsci i ne postaje vojnik. Također, ministar smatra kako u Hrvatskoj nije riječ o postojanju problema zbog priziva savjesti kako se to često ističe u javnosti, nadalje tvrdi da pacijentici ne može biti uskraćeno pravo na prekid trudnoće.  Vjerujem da ministar ne zna da se pacijentice, koje žele pobaciti, snalaze izvan bolnica. Tako znamo da žene odlaze u privatne poliklinike, također i u susjednu Sloveniju. Sve je u redu kada si to možeš i financijski priuštiti, a što je sa ženama koje to ne mogu platiti?

Saznanja koja imam vezana za nacrt novog tzv. Zakona o pobačaju, učinit će se sve da se ženi onemogući ili maksimalno oteža doći do usluge koju traži, odnosno pobačaja, tako da zarada od pobačaja na crnom tržištu, po privatnim stanovima će višestruko porasti, a zdravlje žene bit će ugroženo.

Cijeli intervju s ministrom Berošom možete pročitati ovdje.

photo: youtube screenshot

Doktore, hitno!