ILOK-Otputujte s nama u najistočniji grad u Hrvatskoj

ILOK-Otputujte s nama u najistočniji grad u Hrvatskoj
Anja Prajninger

Anja Prajninger

Danas vas vodimo u Ilok, najistočniji grad u Hrvatskoj. Ilok administrativno pripada Vukovarsko srijemskoj županiji. Poznat je po nadimku mali Dubrovnik i Dubrovnik na istoku. Rasprostire se po obroncima Fruške gore.

Ilok, najistočnije naselje Hrvatske smješteno na uzvišenju pedesetak metara iznad desne obale Dunava, stoljećima je bio političko, trgovačko i kulturno središte zapadnog Srijema. Zbog sličnosti položaja u literaturi se Ilok često nazivao drugim Budimom. Takvoj laskavoj usporedbi pridonosi i sam obris Iloka koji je okružen jakim srednjovjekovnim zidinama, unutar kojih se ističu plemićki dvorac i franjevački samostan sa crkvenim zvonikom. Vrtovi i voćnjaci kojima je brijeg obrastao pridonose cjelokupnom ambijentu.

Ilok sa svojim srednjovjekovnim utvrđenim gradom i podgrađem tvori skladnu i gradograditeljski vrijednu cjelinu, koja je stoljećima nastajala, ali i bivala razarana. Srednjovjekovni gradski zidovi s kulama i njihovi tragovi danas jasno određuju Gornji grad dok je tkivo unutar tih zidova nastajalo tijekom vremena. Različita povijesno-stilska razdoblja ovdje ostavljaju traga, od ranoromaničkih, gotičkih i orijentalno-turskih, preko barokno-klasicističkih i neogotičkih do arhitekture 20. stoljeća.

Jedna od glavnih gospodarskih grana ovog kraja je vinogradarstvo i vinarstvo još od Ilira i rimskog doba. Iločko vinogorje daje više kvalitetnih vina. Iločki traminac poznat je u cijelom svijetu i dio je vinoteke engleskog dvora, a tu su i graševina, pinot bijeli, rajnski rizling, chardonnay, frankovka i dr. Brojna iločka vina nekad i danas svojom kvalitetom osvajaju medalje i nova tržišta. Najveći proizvođači vina su „Iločki podrumi“ d.d. u čijem su vlasništvu atraktivni stari podrumi ispod dvorca Odescalchi. Sve je više i manjih, ali također kvalitetnih vinarija udruženih u „Iločku vinsku cestu“ koja u samom naselju i okolici pruža mogućnost kušanja vina i domaćih narezaka te obilaske podruma.

U gradu se tijekom cijele godine organiziraju više kulturno-turističko-gospodarskih i zabavnih manifestacija. Najpoznatije su „Iločka berba grožđa“ (u rujnu), „Vinkovo“ (u siječnju), „Kapistranovo“ (u listopadu) i „Festival glumca“ (u svibnju). No, ovdje se druži i veseli i tijekom ocjenjivanja i degustacija vina Podunavlja i Slavonije, uz „Majpan“ odnosno običaje slovačke nacionalne manjine, Grahijade na Radošu (u kolovozu), Adventa-Božićnog sajma, kao i za kirbaje u Šarengradu (Petrovo) i Bapskoj (Mala Gospa).

A tijekom „običnih“ dana u Iloku se može odmarati u lokalnim cafe barovima i terasama, rekreirati u šetnji parkovima, šumom.vinogorjem.obalom Dunava, biciklizmu, lovu i ribolovu ili na sportskim terenima. Ugostiteljski objekti nude bogat izbor domaćih specijaliteta i proizvoda: Iločki ćevap, fiš-paprikaš, prženu i pohanu riječnu ribu, srijemsku kobasicu, kulen i slične srijemsko-slavonske delicije.

Što posjetiti u gradu?

Iločku vinsku cestu, posjet atraktivnim iločkim podrumima, a posebnu pažnju obratite na kušanje iločkog traminca i silvanca koji su služeni na engleskom dvoru prigodom krunidbe kraljice Elizabete II. Upoznajte Ilok i Srijem u Muzeju grada Iloka-dvorac Odescalchi. U parku ispod južne strane tvrđave pronaći rijetko drvo – ginko biloba, te se spustiti stazom sa sjeverne strane tvrđave do Dunavca i Dunava. Razgledajte crkvu i samostan sv. Ivana Kapistrana – upišite svoje molitve ili impresije ispred postava Ivana Kapistrana i Nikole Iločkog u hodniku samostana. Posjetite vidikovac Vukovo i Principovac i doživite veličinu i slikovitost srijemskog vinogorja.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.