//ZATVARA SE CESTA KOJA ŽIVOT ZNAČI: 4×45 dana iduće dvije godine

ZATVARA SE CESTA KOJA ŽIVOT ZNAČI: 4×45 dana iduće dvije godine

“Stanovnici omiškog zaleđa hitnu medicinsku pomoć primat će sa zakašnjenjem od 20 minuta do pola sata”

 

Hrvatske ceste Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije uopće nisu obavijestile o mogućm zatvaranju državne ceste DC 70 na 45 dana, poručio je danas ravnatelj Zavoda, Leo Luetić, reagirajući na najavljene radove sanacije zapadne litice kanjona Cetine, odnosno obaranja nestabilnih blokova.

“Tek u utorak, 6. listopada, gradonačelnik Omiša, Ivo Tomasović i voditeljica Ispostave hitne medicine Omiš, dr. Marina Klarić, obavijestili su nas o mogućoj blokadi prometnice. Izrazili smo svoje negodovanje zbog toga što se stanovnicima omiškog zaleđa, točnije Tugara, Naklica, Gata, Dubrave, Čišle, Smolonja, Kučića i Zvečanja hitna medicinska pomoć neće moći pružati iz najbližeg punkta u Omišu, nego iz punktova Split i Šestanovac”, poručuje Luetić.

Prema njegovim riječima, to znatno komplicira hitne intervencije u omiškom zaleđu.

“Medicinske intervencije će se produžiti za 20 minuta do pola sata. Dakle, građanima je uskraćena informacija o pružanju hitnih medicinskih intervencija te sanitetskih prijevoza u KBC Split i u Ispostavu Omiš Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije te u Centar za hemodijalizu Makarska. Zavod za hitnu medicinu niti ima, a niti može uvesti dodatne resusre! Sve usluge će se obavljati s postojećim uz znatno produljenje vremena”, upozorava Luetić.

Zbog zatvaranja ceste u petak, 16. listopada u 5 do 12 na pješačkom prijelazu na mostu u Omišu održat će se prosvjed. Na potrebu dijaloga s građanima u svezi zatvaranja ceste Omiš – Zakučac na rok od od dvije godine,  i to 4 x 45 na posljednjoj sjednici splitsko-dalmatinske Županijske skupštine upozorila je vijećnica, Omišanka Sandra Mitrović Nikšić.

„Ako je izgradnja omiške zaobilaznice od državnog značaja, a je, onda je i rješenje problema oko zatvaranje ceste Omiš – Zakučac od državnog interesa. Rasprava oko rješenja prometnog rasterećenja Grada Omiša je na neki način deplasirana u trenutku same realizacije tj. izgradnje ali ono što je aktualno u ovom trenutku to je zatvaranje ceste Omiš – Zakučac koja utječe na svakodnevni život mještana Omiša, kako zaleđa tako i priobalnog djela.
Vrijeme prolaska te dionice povećava se s 5 do 10 minuta na 45 ili čak do 60 minuta u jednom pravcu i sad zamislite djecu koja pohađaju školu ili izvannastavne aktivnosti, bolesnike koji trebaju liječničku skrb ili zaposlenike poslovne zone Zakučac kao i kupce koji će se prevoziti brodicom po zimskim uvjetima preko rijeke Cetine. Velika većina će se najvjerojatnije voziti okolo alternativnim pravcima u periodu od dvije godine tj. četiri puta po četrdesetpet dana, a znamo svi da radovi znaju puno duže trajati nego što smo ih planirali.
To područje svakako nije sigurno radi planinskog masiva i nesaniranih stijena koja svakodnevno prijete prolaznicima i potrebno ih je sanirati. Izgradnja tunela bi bilo dugoročno rješenje i o njegovoj izgradnji treba razgovarati i realizirati ga ali je li je sada pravi trenutak ,o tome se da razgovarati.
U međuvremenu apeliram na Hrvatske ceste da poslušaju mještane i osiguraju im ponton kojim će se nesmetano prometovati cijelo vrijeme kao i za vrijeme Domovinskog rata kad smo s pontonskim mostom bili povezani s ostatkom Hrvatske. Moramo biti svjesni da danas u vrijeme pandemije i Covid krize svi resursi su prenategnuti kako kod građana tako i kod poduzetnika i potrebno je učiniti dodatni napor na pronalaženju zajedničkog prihvatljivog rješenja. Ovakve Odluke imaju dugoročni utjecaj na sve od svakodnevnog života do porasta cijene proizvoda ili usluge s područja poslovne zone. Budimo razumni i odgovorni“, poručuje Mitrović Nikšić.

D.H.

Doktore, hitno!