//Vježbanje u doba korone

Vježbanje u doba korone

Kako nam uskoro stupaju na snagu oštrije i restriktivne mjere vezane za Coronu, pitanje je kako zdravo živjeti?

Navodno se zatvaraju teretane, bazeni, saune, sportske dvorane od petka u ponoć!

 „Hladno je vani pa mi se ne ide vježbati“ – svi imamo takve izgovore. Niske temperature utječu i na one koji su tijekom godine aktivni i motivirani. Ono što svi znamo je da tjelesna aktivnost tijekom cijele godine, pa i zimi, ima pozitivan utjecaj na imunitet, zagrijavanjem organizma postižemo brže izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Dakle, da bi izbjegli prehlade, viroze ili gripu – vježbajte.

Vježbanje na otvorenom je antidepresiv tako da ako uspijete izaći na prvi trening, drugi put će biti puno lakše. Vježbanje na otvorenom poželjno je, jer je poznato da zimi imamo manjak vitamina D, tako ćete ga ipak nadoknaditi. Zimi je također sunce dovoljno jako.

Unatoč neugodnom osjećaju hladnoće svima nama je jasno da je vrijeme provedeno na svježem zraku ugodnije i zdravije od onog provedenog u zatvorenom prostoru, a dodatnu motivaciju stvara činjenica da na niskim temperaturama tijelo troši dodatne kalorije kako bi se zagrijalo i zadržalo toplinu.

Prije svega vrijedi napomenuti da gotovo svi mogu sigurno vježbati tokom hladnog vremena, ali ako imate određene probleme kao što su astma, srčani problemi itd., sa svojim doktorom provjerite prije nego krenete s treningom kako bi vam mogao dati specifične savjete temeljene na vašem stanju.

Prije izlaska iz kuće provjerite vremensku prognozu, trening odgodite ako kiši ili sniježi. Slojevito se odjenite, jer vježbajući generirate veliku količinu topline, a rezultat toga je gubljenje topline iz tijela znojenjem što dovodi do osjećaja hladnoće. Dobro se zagrijte i istegnite, rehidrirajte se, jer tijekom zimskih dana zna se gubiti čak i više tekućine nego što mislimo te je zato važno piti tekućinu tijekom i nakon treninga.

Vježbanje na otvorenom zimi može biti užitak i pomoći će vam da zadržite aktivan životni stil. Možda će u početku malo boljeti mišići, možda vas uhvati i kakva manja prehlada, ali uvijek možete i samo prošetati. Zimski san je samo za medvjede.

D.H.

Doktore, hitno!