//ŠTO GLEDATI? Preporuke najboljih serija

ŠTO GLEDATI? Preporuke najboljih serija

Sve je manje dana bez kiše pa ste u ovo vrijeme prisiljeni ostati kod kuće. Mi smo vam zato sastavili popis najboljih serija koje možete gledati uz vrući čaj pod toplom dekom.

The Queen’s gambit

Serija je adaptacija istoimenog romana Waltera Tevisa iz 1983. godine, i nije napisana prema stvarnoj osobi. Pokupila je najbolje kritike te glasi za najbolju seriju godine. Priča prati Beth Harmon koja je s devet godina ostala bez roditelja u SAD-u sredinom prošlog stoljeća. Došavši u sirotište, otkrije igru šaha kod starog domara sirotišta te se ispostavi kako je prirodno nadarena za ovu igru. Štoviše, ima potencijal genija. Sve više napreduje, a kasnije sama kroz život naniže najveće državne, a na poslijetku i svjetske uspjehe što nije bilo lako obzirom da je bila jedna od rijetkih žena igračica.

Emily in Paris

Mnogi ovu seriju nazivaju varijacijom i nasljednicom „Seksa i grada“. Svakako, opuštena, lagana i povrh svega zabavna serija koja gledateljima pruža odmor od svakodnevnih briga predivnim prizorima Pariza, lijepom odjećom i modnim dodacima. Glavna junakinja je mlada Amerikanka koja dolazi poslom u Pariz i pokušava se uklopiti u pariški mentalitet.
Za sada je vani tek jedna sezona od 10 epizoda koje traju 30-ak minuta, a u najavi je i druga sezona obzirom da je prva odlično prošla kod publike.

The crown

Serija „Kruna“ prikazuje nam svijet kraljice Elizabete II. kroz intiman pristup kako njenim ljudskim, tako i državničkim manama i vrlinama. Radnja prati Elizabetin život dok je još bila princeza, a njezin otac George VI. kralj. Već tada je bilo jasno kako je ona prijestolonasljednik te da su se stvarali temelji za nju kao novu kraljicu. Teret državnih dužnosti i vladavine uči u hodu, sukobljava se sa samom sobom između onoga što bi željela i morala napraviti u nekim situacijama i sve one škakljive situacije kraljevske obitelji koje su se događale iza kulisa.

Čekaju vas četiri sezone serije, a napetost i zanimljivost ne jenjava ni u jednoj jedinoj epizodi.

La casa de papel

Serija o pljački visokih državnih ustanova koju napetošću ne može nadmašiti nijedna druga serija ni film iste ili slične tematike. Pljačka se događa odmah na početku serije, a sve ono što tek slijedi jest okosnica napetosti koja drži pažnju u sve četiri sezone. Nepredvidivi i zanimljivi događaji koji održavaju dinamičan tok radnje su razlog iz kojeg ćete u dahu gledati svaku epizodu. U seriji se isprepliću i humor i drama i akcija, a sve to u spoju daje fantastičan rezultat koji oduševljava gledatelje.

Why women kill

Serija „Zašto žene ubijaju“ prati tri žene koje žive u tri različita vremenska razdoblja, ali imaju nešto zajedničko. Naime, žive u istoj kući, i sve tri su doživjele nevjeru od strane svojih muževa.
Uloga žene se kroz desetljeća mijenja, ali se ne mijenja njezina reakcija na nevjeru.

Serija ima tek jednu sezonu, ali je nakon završetka prve, već najavljena druga.

The handmaid’s tale

Mračna utopija. Budi snažne emocije i povezivanje s likovima i događajima koje lako možemo zamisliti u današnjem svijetu. Serija prati stvaranje nove države i režima u čiji su sustav prisilno uvedene žene koje su svrstane po raznim kriterijima. Uglavnom služe kao seksualne robinje koje rađaju djecu neplodnim obiteljima na visokim položajima jer je ova nova država osnovana, izmeđuostalog, i zbog pada nataliteta. Za pad nataliteta okrivljavaju se i moderni način života žena, koje imaju pravo na izbor, kontracepciju, pobačaj, razmišljanje. Novonastala vladajuća tvorevina, militaristički teokrati donose zakone po kojima žene više nisu mogle raditi ni raspolagati imovinom te su poslove dali njihovim muževima, očevima i braći da odlučuju i upravljaju umjesto njih. U Gileadu je sve strogo kontrolirano, na ulicu se ne smije bez pratnje, za najmanje pogreške tu su i kazne poput javnog vješanja, zašivanja usta, vađenja oka, odrubljivanje prsta…

Radnja prati glavnu junakinju serije June, koja kasnije dobija drugačija imena, ovisno kojoj bi kući pripadala, a koja se od početka do kraja ne predaje i živi za to da ponovno bude sa svojom pravom obitelji od koje je okrutno otrgnuta. Iznimno napeta serija koja plijeni pažnju svake sekunde i koja vas uvuče u taj utopijski svijet toliko da se poistovjećujete s radnjom i događajima zamišljajući kako je to sve vrlo lako moguće preslikati u realnom svijetu pa se zateknete kako satima nakon što ste odgledali epizodu, još uvijek razmišljate o seriji.

The social dilemma

Ovo je zapravo dokumentarac. Jako zanimljiv dokumentarac koji nam objašnjava kako i zašto se razvija ovisnost o društvenim mrežama i da smo mi kao korisnici istih, zapravo proizvod koji se prodaje oglašivačima. Koliko puta vam se dogodilo da ste razgovarali o nekom proizvodu s prijateljicom, ili guglali o njemu, a da ste na prvo iduće „skrolanje“ po Facebook-u naišli na reklamu za taj isti proizvod? Društvene mreže sve prate, znaju sve vaše navike i vjerojatno vas poznaju bolje od vas samih.

D.H.

Doktore, hitno!