Marko Šurija, radni instruktor u Centru Mir

Marko Šurija, radni instruktor u Centru Mir
D.H.

D.H.

-Izrada maketa skrenula mu je misli s pandemije-

Božićne blagdane ne možemo zamisliti bez okićenog, svjetlucavog bora, a pod njim je uvijek i ‘biblijska priča’ s Betlehemom u središtu. Umjesto da kupuju industrijske, ‘kineske’, mnogi danas radije odabiru one ručno rađene, domaće, s mrvicom ljubavi. Upravo takve ‘Betleheme’ desetljećima izrađuje Splićanin, Marko Šurija.

Šurija je inače radni instruktor za odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama u Centru Mir, a često ga možemo vidjeti i kao model u reklamama, pa čak i video spotovima, poput ‘Ti aspetto sulla spiaggia’,  Ermanna Fabbrija.

– Kako ste započeli izrađivati ‘Betlaheme’?
*Još od ranog djetinstva, točnije od nekih 10-tak godina starosti počeli su moji radovi špilja, štalica za Božić. Stiropor sam sasvim slučajno otkrio radeći s lemilicom koju sam slučajno prislonio uz stiropir i nesvjesno ili nespretno te vidio oblik kamena u tom trenu. I tako je krenula moja kreativnost sa stiroporom, a onda je krenulo i kombiniranje boja i preparata kako bi dobio izgled kamena.

-Početak je bio sa malim maketama, a danas?
*Danas je to prešlo u Božićnu čaroliju, ali za to je potrebno i puno više vremena. Tako za za izradu maktete veličine 1×1 metar  potrebno je oko 2 mjeseca rada. Moram priznati da mi je u ovo doba Covida ovo u potpunosti skrenulo misli s pandemije. Jednostavno, nema se vremena misliti ni na što drugo dok se ovo radi.

-Do sada koliko je maketa prošlo kroz Vaše ruke ?
*Do danas sam od stiropora napravio oko 60 manjih ( 40×25 cm) te velikih 10. Od tih 10, sedam sam poklonio. Neki su se našli u privatnim stanovima dragih prijatelja, jedan sam poklonio svojim korisnicima, a dva su otišla u župne crkve.  Moram priznati da sam bio ugodno iznenađen kada mi se javio bračni par iz Italije, nakon što su od svojih prijatelja iz Hrvatske na dar dobili moj rad. Do danas nisam doznao tko je bio taj koji im ga je darovao, ali ovim putem mu zahvaljujem.  Možda se taj netko prepozna i javi se.
Moram naglasiti da ove makete radim tako da se svaki put  mogu drugačije kombinirati, te ih je lagano i jednostavno spojiti na bilo kojoj površini.
Isto tako, mogu se kombinirati s prirodnim matrerijalima kao što je drvo, koje i sam koristim.

-Možemo zaključiti kako je izrada ovih maketa izvrsna ‘terapija’? Biste li preporučili ljudima da se upuste u ovaj hobi?
*Ovo predlažem svima da u krugu svojih obitelji, u svojim kućama krenu u izradu. Samo pri tome moraju paziti da im djeca ne rade s lemilom i kemikalijama. Umjesto kemikalija slobodno dajte najmlađima da vodenim bojam i temperama bojaju gotovu maketu. Vjerujem da ćete svi uživati u svojoj blagdanskoj čaroliji.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.