//Mediteranska prehrana za brži oporavak osjetila obilježila treću nedjelju Gastroadventa

Mediteranska prehrana za brži oporavak osjetila obilježila treću nedjelju Gastroadventa

-Ovaj jedinstveni događaj spaja nutricionizam, gastronomiju i turizam, a ove godine u svojemu online programu naglašava 10. obljetnicu uvrštenja prehrane Mediterana na popis nematerijalne UNESCO-ove zaštićene baštine-

 


Uz radost koja je glavna emocija trećeg adventskog tjedna, na Gastroadventu Olje Martinić obilježen je i značaj mediteranske prehrane pri oporavku osjetila narušenih virusnim infekcijama, jednu od aktualnih tema u cijelome svijetu. Ovaj jedinstveni događaj spaja nutricionizam, gastronomiju i turizam, a ove godine u svojemu online programu naglašava 10. obljetnicu uvrštenja prehrane Mediterana na popis nematerijalne UNESCO-ove zaštićene baštine. U okružju splitskog restorana Chops Grill Steak & Seafood, poštujući sve propisane epidemiološke mjere treću svijeću upalili su, zajedno s osnivačicom i organizatoricom Gastroadventa Oljom Martinić, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, voditeljica restorana domaćina Jasmina Kruščić i novinari medijskih portala.
„Gubitak okusa i mirisa, uslijed različitih oboljenja, može trajati jako dugo te je praćen smanjenom željom za hranom i sporijim oporavkom čula. Studije su pokazale kako se, kao simptom, češće manifestira kod mladih ljudi te više kod ženskih nego muških osoba. Znanost i moderna medicina otkrili su kako ovome možemo doskočiti s „dresiranjem“ svojih čula kroz konzumaciju slane, slatke, kisele i ljute hrane čime mediteranska prehrana obiluje. Drugim riječima, naučiti ih da se prisjećaju okusa i mirisa ako nastupi njihov gubitak. Riječ je o namirnicama poput usoljene ribe, meda, ljute kapulice i miješanog povrća. Peti okus umami, definiran prvi put u Japanu, dolazi od mononatrijevog glutamata koji je također prisutan u mediteranskoj prehrani kroz ribu,“ istaknula je Olja Martinić, osnivačica i organizatorica Gastroadventa.
Dugogodišnji suradnik Gastroadventa je i Turističko-ugostiteljska škola Split pod vodstvom ravnatelja Ive Bilića koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti (RCK) u turizmu 2018. godine. Osnovni cilj je ujednačavanje izlaznih kompetencija svih učenika po završetku obrazovanja te njihovo poboljšanje, a važna uloga je i povezivanje s lokalnom zajednicom što se očituje u mnogobrojnim projektima s vrtićima i osnovnim školama. Za novinare i sve okupljene suradnike partneri projekta unaprijed su pripremili slatke i slane slastice za ponijeti. Podravka je predstavila svoju liniju EVA proizvoda, Gastro Ribarnica Brač tvrtke Centaurus predstavila je svoje pripravke od vrhunske jadranske ribe, a chef restorana Chops Grill Steak & Seafood Ivan Nikolić kreirao je prigodni „Chops to go“ meni za ponijeti.
„Palimo danas treću adventsku svijeću i to onu koja simbolizira radost. Prigodno, ovim putem želim izraziti zadovoljstvo radom naših ugostitelja koji su se itekako prilagodili novonastaloj situaciji i pronašli način da i u ovim izazovnim vremenima njihovi proizvodi dođu do krajnjih konzumenata. Nadam se kako će sve ovo ubrzo proći te će se i njihovi objekti moći ponovno normalno raditi i primati goste. Do tada još jednom pozivam sve da pazimo jedni na druge kako bi iduće Božiće slavili onako kako smo naviknuli,“ naglasila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, a sa sličnim željama pridružio se i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.
Voditeljica restorana Chops Grill Steakhouse & Seafood Jasmina Kruščić istaknula je kako su u suradnji s nekoliko svojih partnera osmislili siguran nacin da se u njihovim restoranima preuzme tradicionalna božićna jela i pića. „U našem restoranu možete dobiti mapu koja vam pomaže da po gradu pronađete sve punktove koje smo osmislili s našim kolegama ugostiteljima, a sve sa željom da zadržimo božićnu atmosferu koliko god možemo,“ dodala je Kruščić.
Gastroadvent podupire i projekt „Mediteranska prehrana – MD.net“ kojeg provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a financiran je iz europskog programa Interreg Mediterranean. U sklopu projekta odvija se i natjecanje izrade inovativnih prehrambenih proizvoda učenika škola iz Splitsko-dalmatinske županije, a s proizvodom „100 percent – mediteranske energetske pločice“ ove su nedjelje srednju školu „Braće Radić“ iz Kaštel Štafilića predstavile učenice Petra Šoda i Ema Videka. Oni najbolje ocijenjeni će, na kraju predbožićnog perioda biti izabrani kao predstavnici Hrvatske na međunarodnom predstavljanju u Sevilli u Španjolskoj 2021. godine.
„Vjerujem kako su se u dosadašnje dvije nedjelje na Gastroadventu mogle čuti glavne smjernice projekta MD.net, a to je da škole zajedno s nama razvijaju nove proizvode na bazi mediteranske prehrane. Djeca su u tom pogledu najinovativnija te smo jako ponosni na njih. Naše aktivnosti su u punom pogonu, a u drugom ćemo koraku intenzivnije raditi na povezivanju škola i učeničkih zadruga s restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima kako bi se njihov rad i uspjeh mogao dodatno promovirati“, okupljenima je poručila Ana Buličić Krespi, voditeljica projekta „Mediteranska prehrana – MD.net“ pri Javnoj ustanovi RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.
Dizajn specifičnog vijenca „od morske pjene“ potpisuje istaknuta hrvatska kiparica Nives Čičin Šain, simbolično simulirajući morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla nadograđeno je imaginarno polje morske salate sa svjetlucavim ježevima čije su bodlje čavli i male meduze. Svijeće načinjene od rabljenih čaša su oživljene žaruljicom na senzor, dok je u kolopletu od prozirnih boca postavljena grupa lelujavih vlasulja i jedan muzgavac s unutarnjim svjetlom. Vodeći se temom morske pjene, skladateljica Mejrema Reuter skladala je i istoimenu prigodnu skladbu specifično za događaje paljenja gastroadventskih svijeća.
Gastroadvent ima dugogodišnju podršku Turističke zajednice grada Splita i održava se tijekom Adventa u Splitu kojemu je ove godine slogan „Ljubav nas spaja“, baziran na četiri adventske svijeće kao simbolima predbožićnog vremena. Trećega vikenda Došašća, u splitskom Đardinu – Parku Josipa Jurja Strossmayera, zasvijetlila je svijeća radosti.

D.H.

Doktore, hitno!