//U KBC-u Split transplatirana rožnica!

U KBC-u Split transplatirana rožnica!

-Mnogi su odlazili u zagrebačke klinike, više neće morati-

 

U splitskom KBC-u danas je obavljena transplantacija rožnice, a zašto je to važno novinarima je danas kazao ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović, donosi Dalmatinski portal.

‘Time pokazujemo da nastavljamo sve svoje projekte. Naravno, prvenstveno sada skrbimo o bolesnima od korone. Nismo zapustili projekte, neki moraju biti usporeni, ali sve ih realiziramo. Dakle, medicina napreduje, radimo najbolje što možemo. Jedan od naših važnih programa je i transplantacijski program. Danas je to bila transplantacija rožnice, ali to nije samo jedna transplantacija, to je cijeli transplantacijski i eksplantacijski program. U siječnju očekujemo transplantaciju matičnih stanica i ostale projekte koji su u tijeku. Čestitam doktorima, medicinskim sestrama, osoblju i, naravno, profesoru Bućanu koji je vodio cijeli tim. Naši pacijenti neće morati ići negdje drugdje. Ovi zahvati će se raditi u Splitu, a takvih zahvata koji će se sve više raditi u Splitu, bit će sve više. Ovo je cijeli program koji se neće zaustaviti’, kazao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Predstojnik Očne klinike profesor dr. Kajo Bućan zahvalio se svima koji su omogućili ovakav tip operacije.

‘Nakon cijelog niza godina priprema, stekli smo stručne, tehničke organizacijske, zakonodavne uvjete da to napravimo. I obavljen je zahvat. Trostruka procedura na pacijentici koja je praktički slijepa na oba oka. Razlikovala je samo svjetlo od tame. Napravili smo transplantaciju rožnice i istovremeno na tako otvorenom oku napravili posebnu vrst operacije i ugradili leću. Rožnicu smo dobili iz jedine kvalificirane ustanove u RH, a to je očna banka koja djeluje pri KBC-u Zagreb. Imali smo izvrsnu suradnju s očnom bankom i s Ministarstvom zdravstva. Zahvaljujemo i ministru Berošu koji nam je dao suglasnost. Krenuli smo u interesu naših pacijenata. Potpun program je spreman. Zahvalio bih svima koji se odluče darivati tkivo i organe. To je jedna velika gesta, iskaz ljubavi. Donirati dio sebe, što nekome znači zdravlje ili život. Pacijentica i sin zahvaljuju se obitelji donatora i svima koji su im omogućili da do ovog čina dođe. Zahvaljujem ravnatelju Meštroviću koji je uistinu s velikim entuzijazmom i upornošću gurao ovaj projekt. Puno hvala Klinici za očne bolesti Sestre milosrdnice bolnice u Vinogradskoj i profesoru Vatavuku na omogućenoj edukaciji.

Ovim smo obnovili eksplantacijski program na potpuno drugoj razini. Pokrenuli smo program izuzimanja tkiva od umrlih osoba. Za rožnicu se može, jer je to poseban organ gdje se to može postići. Svaka rožnica ide na posebnu obradu u očnu banku i procjenu kvalitete i onda se prema potrebi zatraži kada imamo takvog pacijenta’, kazao je dr. Bućan.

Iznio je i podatak o broju ovakvih operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
‘U Hrvatskoj je 2018. godine bilo 332 transplantacije rožnice. Mnogi pacijenti iz ovih krajeva su odlazili zagrebačkim klinikama. Vjerujem da ćemo preuzeti dobar dio toga i da ćemo raditi jednako kvalitetno’, kazao je Bućan.

Dr. Meštrović odgovorio je i na pitanja o aktualnoj situaciji s koronom.

‘U ovom trenutku imamo 178 pacijenata, 17 ih je na respiratoru. Još imamo šest pacijenata na respiratoru koji više nemaju pozitivan nalaz, ali moraju biti dugotrajno ventilirani. Imamo dovoljno mjesta i opreme, naše osoblje radi izvanredno, možemo nastaviti raditi koliko god bude trebalo. Trend je pozitivan, situacija se u ovom trenutku stabilizira, ali nitko se ne usuđuje prognozirati što će biti za nekoliko dana’, kazao je Meštrović, piše Dalmatinski portal.

D.H.

Doktore, hitno!