//GASTROADVENT Četvrtu svijeću zapalili televizijski novinari

GASTROADVENT Četvrtu svijeću zapalili televizijski novinari

-Projekt nutricionistice i dijetetičarke Olje Martinić uspješno okončan i ove godine-

Posljednje adventske nedjelje, na splitskom Gastroadventu, autorice nutricionistice i dijetetičarke Olje Martinić, anđeosku svijeću zapalili su televizijski novinari.

Gastroadvent u Splitu jedinstvena je manifestacija koja predstavlja fuziju nutricionizma, gastronomije i turizma. Višegodišnji predan rad na prikupljanju znanja i vještina, dolazi do svih i u sve dijelove svijeta, slikom, perom i glasom predanih novinara koji i ove, neobične godine, donose svjetlo u grad podno Marjana.

Kako se ove godine obilježava jubilarna 10. godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana, veliku pažnju posvećuje se moru i njegovim plodovima. Sredozemno ili Mediteransko more je more Atlantskog oceana površine oko 2.5 milijuna km² koje povezuje sve zemlje izvorne mediteranske prehrane Prije deset godina, točnije 16. studenog 2010. godine mediteranska je prehrana uvrštena na popis nematerijalne UNESCO-ve zaštićene baštine.

‘Tijekom ovog mjeseca posebnu pažnju posvećujemo ribi i proizvodima od ribe. Takva jela opskrbljuju organizam važnim nutrijentima. Proizvodi od ribe dobar su izvor cinka (Zn,) mikronutrijenta velike važnosti koji povoljno utječe na metabolizam makronutrijenata i ugljikohidrata te na sintezu proteina. Ima značajnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Od posebne je važnosti konzumirati dovoljno ribe, kamenice, oštriga, rakova, tuna, školjki’, ističe Olja Martinić.

D.H.

Doktore, hitno!