//Pfizerovo cjepivo odobreno u EU

Pfizerovo cjepivo odobreno u EU

“Ovo je povijesni uspjeh znanosti”

 

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Pfizerovo cjepivo protiv covida-19, javlja Index.

Radi o uvjetnom odobrenju, što znači da je cjepivo odobreno za osobe starije od 16 godina u svih 27 zemalja članica EU.

EMA će, očekuje se, obavezati Pfizer na daljnja istraživanja cjepiva i praćenje situacije s cijepljenjem na području Europske unije

Upravo se održava press konferencija Europske agencije za lijekove, na kojoj bi informacija o odobrenju cjepiva trebala biti potvrđena, a očekuje se i više informacija o samim uvjetima pod kojima je cjepivo odobreno.

“Ovo je povijesni uspjeh znanosti. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti”, rečeno je na press konferenciji.

“Osiguravanje sigurnosti cjepiva bio je naš prvi prioritet. Ovo cjepivo primit će milijuni ljudi širom Europske unije i upravo zato je sigurnost cjepiva toliko važna. Mi EMA-i vođeni smo snagom znanstvenih dokaza i ničim drugim. Kliničko ispitivanje provedeno je na više od 40 tisuća ljudi. No, istraživanja ne staju tu, tražit ćemo i dodatne podatke i istraživanja.”, rečeno je na press konferenciji EMA-e.

“Nema dokaza da cjepivo neće djelovati protiv novih sojeva korone”
“Dugujemo građanima transparentnost tako da se mogu odlučiti na primanje cjepiva na temelju konkretnih podataka”, rečeno je.

“Ovo još uvijek nije trenutak preokreta u pandemiji, trebat će vremena da se većina građana EU zaštiti od zaraze koronavirusom. Sad znamo puno više o virusu nego prije 9 mjeseci, čak i više nego prije tri mjeseca, ali zasad nema dokaza da cjepivo neće djelovati protiv novih sojeva koronavirusa. No, i dalje treba držati distancu prati ruke i nositi maske, cjepivo nije ‘srebrni metak’ koji će odjednom riješiti problem pandemije”, rečeno je.

Poljski RMF FM objavio je kako će konačnu odluku o korištenju Pfizerova cjepiva na području Europske unije donijeti Europska komisija. Ta odluka očekuje se večeras ili najkasnije sutra ujutro. Očekuje se da će Europska komisija donijeti odluku u skladu s preporukama EMA-e.

HDZ-ova eurozastupnica: Prve doze cjepiva stižu u Hrvatsku u subotu
Odmah nakon odluke EMA-e o odobrenju Pfizerova cjepiva na Twitteru se oglasila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, HDZ-ova Sunčana Glavak.

“Upravo je odobreno prvo cjepivo protiv covida-19. Prve doze cjepiva u stižu u subotu, a cijepljenje u državama članicama započinje 27., 28. i 29.12”, napisala je Glavak.

D.H.

Doktore, hitno!