Dipl. ing. građ. Adela Visković

Dipl. ing. građ. Adela Visković
D.H.

D.H.

Nigdje se nisam osjećala manje vrijedna jer sam žensko-

 

-Predsjednica ste Društva građevinskih inženjera. Rekli bismo, u muškom ste svijetu. Kakav je to osjećaj?

*Biti predsjednica u muškom svijetu za dva i više mandata meni nije ništa čudno. Naprotiv-normalno je. Odlično se osjećam u društvu mojih građevinara. Nema razlike među nama, niti muško ženskih odnosa. Poštujemo se i uvažavamo prema djelima i učinku. Svake godine organiziram i okrugli stol na temu građevinarstva u sklopu Sajma Saso. Naši sugovornici su i direktori i dogradonačelnici i dekani i profesori. Važna je samo struka i da imaju nešto pametno za reč i učinit :-))

-Je li ženama u ‘biznisu’ teže nego muškarcima, posebno u Hrvatskoj, Splitu? Znamo da se niste posvetili samo karijeri. Majkom ste dvoje djece.

*Ženama je u pravilu teže doći do pozicije. Na prvu se deklarira “zgodna ženska…što ona zna”. Upornošću i dokazivanjem da si nešto više od običnog tijela ili simpatičnog lica, dođeš do pozicije inženjera. Briga o obitelji, domu i djeci se podrazumijeva kao normalno i ne ide u staž. Srećom, to mi je bila uvijek jedna od dražih uloga, tako da sam uvjerena da mojoj djeci nije ništa falilo ni prije kao ni sada. Gurala sam posao ali i druge društvene aktivnosti uz obitelj i brigu o djeci otkad znam za sebe. Sad je puno lakše kad su samostalni i odvojenih života, tako da sam ja osim svojih poslovnih obaveza poduplala i društvene aktivnosti. Moram priznat da sam se nakon skoro 20 godina braka rastavila, što mi je dalo vjetar u leđa da mogu što hoću i nemam grižnju savjesti da sam nekog ili nešto zapostavila.

-Jeste li Vi ikada osjetili rodnu diskriminaciju?

*Rodnu? Opet pričamo o muško ženskim odnosima? Ne. U građevinskom svijetu sam vrlo aktivna. Sudski sam vještak u području građevinarstva. Radim u komunalnoj tvrtki. U svim sam rukovodećim strukovnim tijelima. Nigdje se nisam osjećala manje vrijedna jer sam žensko. Naprotiv, izabrali smo žene za predsjednice u najvišim strukovnim organizacijama: Hrvatskoj komori građevinskih inženjera, Hrvatskom savezu građevinskih inženjera i Hrvatskom društvu sudskih vještaka.

-Osim što ste se školovali za inženjerku, iz Vaše biografije otkrivamo i kako ste se obrazovali u glazbi.

*Horoskopski znak mi je blizanac :-)) što znači da me puno toga zanima, da sam imala talente za štošta. Tako sam svirala klavir i kratko udaraljke, pjevala u zboru. Završila sam osnovnu i srednju glazbenu školu u Splitu. Presudan je bio moment kad sam se morala odlučiti čime ću se baviti u životu. Odluka je pala kad sam upisala Građevinski fakultet umjesto Arhitektonskog (razlog: htjela sam ostati u Splitu). Zahtjevan fakultet nije dao vremena za aktivno bavljenje drugim strukama.

-Poznati ste kao vrhunska organizatorica i okupljačica ljudi. Među ostalim, članicom ste i Uprave WOW kruga, Udruge Women On Wine. Kakav je program u ovo vrijeme pandemije?

*Moje organizatorske sposobnosti prate me cijeli život. U školi sam u pravilu bila predsjednica razreda, pa u raznim tijelima škole i fakulteta. Kroz Udrugu građevinskih inženjera godinama sam organizirala Bal građevinara, sportska takmičenja u tenisu i skijanju. Moja komunikacija s ljudima i dobar odnos doveo je i do osnivanja raznoraznih Klubova i Grupa koje i danas funkcioniraju. Tako su me prepoznali i kao voditeljicu Udruge Woman On Wine za područje južne Hrvatske. Sanja Muzaferija je osnovala udrugu žena koje su ljubiteljice vina ili se bave vinom ili pišu o vinu ili ga proizvode….kao dokaz da vinski svijet nije isključivo muški…da ima puno žena kojima je to struka i ljubav. Bilo je jednostavno nastavit raditi nešto što sam već radila, samo na jedan drugčiji način. Ubrzo sam ušla i u Upravu Udruge, što mi je velika čast jer nas ima samo 4 uz osnivačicu Sanju.
Program je šarolik, od druženja uz hranu i vino do izleta i posjeta vinarijama. Na žalost , ova pandemijska vremena su i nas blokirala, tako da smo imali druženja u ljetno doba, na terasama i otvorenim prostorima. Danas mi ne pada na pamet bilo što organizirati. Treba pričekati bolja vremena. Puno očekujem od 2021. iako sam skeptična i mislim da se više nikad nećemo vratiti na staro. Po prirodi sam optimist tako da i u ovoj blokadi pronalazim nešto dobro i lipo….imam više vremena za obitelj, kuću i samu sebe. S pravim prijateljima se čak i vidim. Znate onu “što želiš to i ostvariš”.

D.H.

Doktore, hitno!

 

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.