//CJEPIVO Jedini način borbe s covidom

CJEPIVO Jedini način borbe s covidom

Cjepivo je stiglo u sve dijelove Hrvatske. U nedjelju su se cijepili prvi štićenici domova za umirovljenike i liječnici na prvoj crti obrane od covida. S činjenicom da je cjepivo uspješo distribuirano, pohvalio se i Centar 112 i to baš objavom iz Splita.

“Danas su stigla prva cjepiva za Covid – 19, koja su preko Državnih intervencijskih postrojbi pri ravnateljstvu CZ MUP-a podijeljeni zdravstvenim ustanovama širom Hrvatske. Hvala svim djelatnicima žurnih službi na nesebičnom angažmanu u aktivnostima zaštite i spašavanja ljudskih života!”, poručili su.

Među prvim liječnicima cijepio se šef splitske Infektologije, dr. Ivo Ivić.

– Svijet se već skoru godinu dana bori s Covidom. Taj virus nema namjeru lako otići od nas. Virus je nanio mnogo štete mnogi su umrli, socijalni život nam je ozbiljno narušen, mnogi su ostali bez posla ili zarade, djeca ne idu normalno u školu.

Sada smo dobili oružje koje bi nas moglo dovesti do pobjede. Da bismo pobijediti u ovom ratu, svaki stanovnik Zemlje, svaki naš državljanin treba uzeti ‘pušku’ u ruku, dakle cijepiti se. Poručujem da ne vjerujete onima koji govore da cjepivo nije sigurno, da nije dovoljno ispitano. Ispitano je desecima tisuća ljudi. Da nije tako ni ja se ne bih cijepio.

Ne vjerujte ni onim koji vas uvjeravanju da se radi o velikoj svjetskoj zavjeri. Oni vas obmanjuju, a čak se služe jezikom znanosti. Mi znamo kako se može izboriti protiv ove bolesti. Upravo je ovo cjepivo to koje će nam pomoći. Ono nije proizvedeno nabrzinu, ali jest brzo jer je cijela znanost svijeta sudjelovala u ovome, jer su se svjetske vlade i farmaceutske industrije potrudile doći do rezultata. Kod ovog cjepiva je manje nus pojava nego kod drugih cjepiva.

Cijepite se da sačuvate svoje obitelji, da sačuvate svoj posao i plaću, budućnost svoje djece, da se konačno ponovno možemo normalno družiti u kafićima i restoranima, da možemo ići u crkvu, slaviti rođendane.

Poručujem svojim Dalmatincima da se cijepe da Dalmacija konačno ponovno dođe na zelenu turističku granu.Što se tiče liječnika, odaziv je stopostotan, kod ostalih odaziv nije takav. Vjerujem da će nakon razgovora i tu stvar biti drugačija. Ne pitajte što država može učiniti za vas nego što vi možete učiniti za nju. Negdje između 70 i 80 posto ljudi bi trebalo biti imuno. Postoje dosta dobri razlozi da se i osobe koje su preboljele bolest također docijepe.

Brojke su zadnjih dana niže, smanjuje se broj bolesnika, lakše nam je raditi. Realno je da bi se željena procijepljenost mogla postići za tri mjeseca u idealnim okolnostima – rekao je prof. dr. sc. Ivo Ivić koji je postao prvi zdravstveni djelatnik s područja Splitsko-dalmatinske županije koji je primio cjepivo.

D.H.

Doktore, hitno!