//Coco Chanel 50 godina od smrti – “OVAKO SE TO RADI”

Coco Chanel 50 godina od smrti – “OVAKO SE TO RADI”

Rođena je 19. kolovoza 1883. godine u Saumuru, pravog imena Gabrielle Bonheur Chanel kao horoskopska Lavica i kao takva je živjela život punim plućima. Bez straha je bila drugačija i bolja od drugih, pionirka u svijetu mode. Umrla je u Parizu 10. siječnja 1971.

Smatra je se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću. Svi znamo da je posao započela s dizajniranjem slamnatih šešira, u godinu dana bila je toliko uspješna da svoj drugi dućan otvara na vrlo prestižnoj lokaciji u Parizu, Rue Cambon.

Iako je bila genijalka, najviše je se pamti po tri izuma:

Parfem Chanel No. 5 koji je lansirala 1923. godine. Coco je bila prva osoba koja je imala svoj parfem, a u svom nazivu nosi broj 5 jer joj je gatara prorekla da je to njen sretan broj.

Chanel odijela koja se sastoje od suknje do koljena i sako koji se rado i danas nose i gotovo nikada nisu izašli iz mode.

 I „mala crna haljina“ koja se može nositi u svim prigodama bilo dnevnim, bilo večernjim, ovisno o dodacima. Kada ju je lansirala 1926. godine, crna je bila rezervirana za pogrebe i udovice. Kolekcija s kratkom crnom haljinom objavljena je i u američkom Vogueu koji je haljinu proglasio komadom odjeće „koji će cijeli svijet nositi“ i bili su u pravu!

Sve gore navedeno sigurno ste znali i da su šeširi bili prije odjeće i da je dizajnirala parfeme, ali sigurno niste znali, iako je to danas normalno da u reklamama gledamo poznate osobe,  Coco Chanel je bila jedna od prvih dizajnera koja je to počela prakticirati. Fotografirala je poznate u svojim kreacijama i te fotografije upotrebljavala u reklamama.

Imala je veliki utjecaj na žene. Po pitanju frizure, Coco je jedna od prvih žena koja je nosila kratku frizuru i tako je inspirirala žene da prihvate novi muški stil. Oslobodila je žene korzeta, odjeća koju je dizajnirala bila je opuštenija koristeći za nju tkanine koje su do tada korištene samo za izradu muškog rublja. Također, skratila je dužinu suknje kako bi se vidjeli gležnjevi.

Zadnjih 30 godina života živjela je u Ritz Hotelu i radila je sve do svoje smrti. U dobi od 71 godinu ponovno je otvorila svoj dućan koji je bio zatvoren za vrijeme 2. Svjetskog rata. Glumica Marlene Dietrich je rekla da je to učinila jer je „umirala od dosade“. Umrla je u dobi od 88 godina u Ritz Hotelu i zadnje riječi su joj bile: „OVAKO SE TO RADI“.

Doktore, hitno!