Bolesnici imaju pravo na doplatak za pomoć i njegu do 600 kuna

Bolesnici imaju pravo na doplatak za pomoć i njegu do 600 kuna
D.H.

D.H.

 

-Mnogi ne znaju za ovo-

Da, onkološki bolesnici imaju pravo na doplatak, točnije mjesečnu naknadu u obliku novčane pomoći, pišu Kronike Velike Gorice. Naime, već se u nekoliko navrata širila vijest po društvenim mrežama kako svi onkološki bolesnici imaju pravo na naknadu, no navodi se i kako se to od njih skriva.

Radi se o pravu na doplatak za pomoć i njegu o kojem se izvještavalo te koje je navedeno na stranicama državnih institucija još od 2018. godine.

Kako se navodi na stranicama Vlade, iznos doplatka za pomoć i njegu se može priznati u punom (600 kuna) ili smanjenom iznosu (420 kuna) – od 1. travnja 2018. godine. ‘Pravo na doplatak za pomoć i njegu se priznaje osobi koja ne može sama udovoljiti osnovnim životnim potrebama uslijed čega joj je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica, čišćenju i pospremanju stana, oblačenju i svlačenju, održavanju osobne higijene, kao i obavljanju drugih osnovnih životnih potreba’, pišu.

Navode i kako pravo na doplatak imaju i neke osobe neovisno o neovisno o vlasništvu stana, kuće, poslovnog prostora i visini prosječnog mjesečnog prihoda. To su osobe s težim invaliditetom, osobe s težim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju slijepa, gluhe i gluhoslijepe osobe koje nisu osposobljene za samostalan život i rad te osobe potpuno lišene poslovne sposobnosti.

S obzirom na objavu koja se dijelila, a koju smo ranije spomenuli, važno je napomenuti da bolesnik može biti odbijen i to temeljem socijalnog stanja kućanstva iz kojeg dolazi. Kako je navela Ivka Kaurinović, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb još 2018., dijagnoza karcinoma nije presudna za dobivanje ove vrste pomoći, već isključivo stanje pacijenta, zdravstveno i socijalno.

Ostvarivanje prava se izvršava nakon podnošenja zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb te temeljem rješenja nakon traženja pomoći. Više o naknadama, pomoći i podnošenju zahtjeva možete pronaći OVDJE.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.