Intervju sa ženom koja vodi dvostruki život: JESMO LI UISTINU PREDODREĐENI NA MONOGAMIJU

Intervju sa ženom koja vodi dvostruki život: JESMO LI UISTINU PREDODREĐENI NA MONOGAMIJU
Anja Prajninger

Anja Prajninger

Monogamija je bračno ili izvanbračno stanje koje je u isto vrijeme zasnovalo svega dvoje ljudi. Jesmo li uistinu u današnjem brzom i modernom svijetu voljni biti monogamni? Mislite li da je monogamija samo ljudski izum?

Ja osobno smatram da se afere i avanture pojavljuju i u najboljim vezama i da je monogamija propali koncept.

Mnogi seksolozi smatraju daj je monogamija zastarjela i predviđaju skoro odstupanje od koncepta monogamije. Gertrud Wolf kaže: „Monogamija je kulturni proizvod čovječanstva, ljudski izum, ali izum koji ima smisla.“

Sve više ljudi, istraživanja kažu, podjednako i žene i muškarci varaju svoje partnere. Žive u otvorenim brakovima iako onaj drugi bračni drug nije dao privolu za to. Seksualnost je nešto vrlo osobno.

Portal Doktore, hitno! donosi vam jednu zanimljivu i istinitu priču žene koja je u otvorenom braku, ali njen bračni drug za to nije dao privolu, zato ćemo je za potrebu ovog teksta zvati Maja.

Maja je u braku dugi niz godina, ima jedno dijete koje je već odraslo i ne živi više s roditeljima u istom kućanstvu. Nakon šesnaest godina braka Maja je shvatila da je u braku, ali kao da je sama. Puno su radili i suprug i ona. Svatko je imao svoju karijeru, ali o svim bitnim stvarima u njihovim životima morala je odlučivati sama. Suprug joj je uvijek bio iscrpljen nakon posla, nije mu se dalo zamarati ili razgovarati o svim, pa i bitnim temama vezanim za obitelj. Nikada joj suprug nije bio od velike akcije, od kupnje kuće, auta, namještaja, klima uređaja, sve mu je to bilo tema o kojoj nije želio razgovarati. Njegov moto je – ako se o tome ne razgovara, ne postoji. Vrlo brzo je Maja shvatila da mora preuzeti stvari u svoje ruke, ako nešto želi imati u životu. Tako je u podizanju djeteta, stvaranju karijere i stambenog zbrinjavanja obitelji prošlo šesnaest godina. Napominje, da se suprug nije puno bunio kada je trebalo bilo što kupiti i bez problema je davao novac, ali novac ne može zamijeniti toplu ljudsku riječ, potporu…

Važno je napomenuti da je Maja i dalje u braku sa svojim suprugom, ali… nakon šesnaest godina braka u život joj ulazi muškarac koji je također oženjen. Njih dvoje su u vezi već više od desetljeća. Nikada ni jedno od njih nije pomišljalo da se rastanu od svojih supružnika.

Majo, što to ovaj drugi ima, a suprug nema?

Ovaj drugi ima poštovanje, ima razumijevanje, sluša je, uvijek je tu kada treba razriješiti dvojbe, potpora joj je u životu. Njihova dugogodišnja veza nije samo seksualna, iako i seks s njim je nešto što Maja ne može opisati i tu Maja osjeti veliku ljubav i predanost. Možda da žive zajedno, sve to skupa ne bi funkcioniralo tako idealno. Često se nalaze i satima znaju samo pričati, povjeravati se jedno drugome,  on je uvijek tu za nju, ali i ona za njega. Jedno drugom olakšavaju svakodnevni život.

Kako skrivate toliko dugo vezu, a da vas još nitko nije otkrio, dojavio vašim supružnicima?

Ne skrivamo vezu! Odlazimo javno na kave, moji prijatelji znaju njega, njegovi mene. Upoznali smo se preko jednog projekta na kojem smo surađivali i nakon toga se nastavili družiti. Teško je u javnosti paziti na svaki pokret, pogled ili dodir jer bi se mogli otkriti, ali navikli smo. Odrasli smo ljudi koji su se spojili u ranim četrdesetim godinama života.

Poznajete li njegovu suprugu?

Ne mogu reći da se družimo obiteljski, jer bi to bilo recimo, pretjerano, licemjerno i ne fer prema našim bračnim partnerima, ali da, poznajem njegovu suprugu i on mog supruga. Ubiti mi ništa ne tajimo, samo prešućujemo vrlo važne detalje našeg prijateljstva (smijeh).

Ovo je jedna možda netipična životna situacija, za koju Maja kaže: „Da mi je netko rekao prije dvadeset godina da ću tako živjeti mislila bih da je lud, ali život ipak piše najdramatičnije romane.“

Ima još jedna stvar oko koje se oboje slažemo, a to je da ne želimo povrijediti svoje bračne partnere. Nadam se da neće biti puno osuđivanja, jer znam da živimo u društvu gdje se ženu za ovakve stvari osuđuje i naziva pogrdnim imenima, a muškarac ispada pozitivan lik koji se samo morao malo ispuhati sa strane i njemu je sve oprošteno. Želim poručiti svima koji ovo pročitaju da nitko ne živi moj život, niti ja živim tuđi. Ja znam što mene veseli u životu. A što druge veseli, njihova je stvar.

Je li uistinu monogamija neprirodna i jesmo li ipak po prirodi poligamni?

Poanta je da svi nađemo kombinaciju u svom životu u kojoj nam je najbolje. Možda je Majina druga veza opstala baš zato što nije javna, što je dobro čuvana tajna. Zato je možda privlačnija jer je obavijena velom tajanstvenosti.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.