//ZABRINJAVAJUĆA VIJESTI IZ FINSKE: Otkrivena nova varijanta koronavirusa koju ne mogu otkriti svi PCR testovi

ZABRINJAVAJUĆA VIJESTI IZ FINSKE: Otkrivena nova varijanta koronavirusa koju ne mogu otkriti svi PCR testovi

 

-Nova varijanta SARS-CoV-2 virusa nazvana Fin-796H otkrivena je na jugu Finske-

Nova varijanta SARS-CoV-2 virusa nazvana Fin-796H otkrivena je na jugu Finske, pokazala je zajednička studija laboratorija Vita i Instituta za biotehnologiju Sveučilišta Helsinki. U studiji se ističe da novu varijantu ne mogu otkriti svi PCR testovi koje je WHO odobrio za korištenje u svijetu.

Mutacije u ovoj varijanti čine je teškom za otkrivanje za barem jedan od PCR testova koje WHO preporučuje. Ovo otkriće moglo bi značajno utjecati na određivanje širenja bolesti, ističu u priopćenju iz Vita Laboratoriot Oya.

Dok se u finskoj varijanti novog koronavirusa mogu pronaći tragovi britanske i južnoafričke varijante, ona se ipak bitno razlikuje od svih prethodno otkrivenih varijanti.

Njezino nasljeđe ima iste značajke kao i prethodne široko rasprostranjene varijante, ali čini se da ne pripada niti jednoj lozi prethodno otkrivenih varijanti, dodaje se u priopćenju, prenosi Zimo.

Određena mutacija u finskoj varijanti novog koronavirusa spriječava njezino otkrivanje jednim od PCR testova odobrenih od strane WHO-a, a Sakari Jokiranta iz Vita laboratorija pojašnjava da je to uočeno prilikom analize uzorka pacijenta koji je u sebi imao upravo tu dotad neotkrivenu varijantu novog koronavirusa.

Finski znanstvenici ipak još nemaju informacije o tome gdje se ta varijanta točno razvila, no malo je vjerojatno da se ona razvila u samoj FInskoj, obzirom da je epidemiološka situacija u toj zemlji takva da su njihove brojke znatno niže nego u drugim državama.

Otpornost na dostupna cjepiva te varijante koronavirusa zasad nije poznata.

Prema epidemiološkim podacima vezanim za Finsku, u toj zemlji dosad je novim koronavirusom bilo zaraženo 51,595 osoba, a ukupan broj smrti iznosi 723. Finska je u srijedu bilježila 548 novozaraženih.

Oko 240.000 Finaca (od ukupno 5,5 milijuna) dosad je primilo COVID-19 cjepivo.

D.H.

Doktore, hitno!