HZJZ i HALMED: Smrt nije uzročno-posljedično povezana s cijepljenjem

HZJZ i HALMED: Smrt nije uzročno-posljedično povezana s cijepljenjem
D.H.

D.H.

 

-Žena je umrla od infarkta-

Nakon što je tijekom prijepodneva primila cjepivo, 88-godišnja žena pala je te na licu mjesta preminula. Dogodilo se to u Starim Perkovcima nedaleko Slavonskog Broda, no iz HZJZ-a i HALMED-a su se oglasili priopćenjem u kojem navode da smrt žene nema uzročno-posljedične veze s cijepljenjem.

“O cijelom slučaju obaviješteno je povjerenstvo Ministarstva zdravstva i Zavod za javno zdravstvo te HAMED. Ono što u ovom trenutku mogu reći je da će u ovom slučaju biti provedena istraga o čijim će rezultatima javnost pravodobno biti informirana”, kazao je ravnatelj brodsko-posavskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković za SBplus, Kako neslužbeno doznaje taj portal, ženu je u prisustvu medicinske sestre cijepila liječnica obiteljske medicine.

HZJZ i HALMED u priopćenju navode kako smrt 88-godišnjakinje kod Slavonskog Broda nema uzročno-posljedične veze s cijepljenjem te da prve informacije upućuju da je žena umrla od srčanog aresta.

“Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zaprimili su prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom u 88-godišnje osobe koji je vremenski povezan s primjenom cjepiva. Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem.


Prema informacijama zaprimljenima od prijavitelja, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca. Temeljem dostupnih informacija isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja. Odnosno, isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva.

​Napomenuli bismo da se trenutačno u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja od bolesti COVID-19. Međutim, budući da cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83% u dobi starijoj od 65 godina”, navodi se u priopćenju HZJZ-a i HALMED-a, piše Index.

D.H.

Doktore, hitno!

 

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.