//120 godina neizbrisive povijesti brisača: ZNATE LI TKO SU MERY ANDERSON I CHARLOTTE BRIDGWOOD?

120 godina neizbrisive povijesti brisača: ZNATE LI TKO SU MERY ANDERSON I CHARLOTTE BRIDGWOOD?

Jedna od žena koja je izmislila brisače za automobil je Mery Anderson!

Bila je vrlo sposobna poduzetnica, koja se u Kaliforniji i rodnoj Alabami uspješno okušala u graditeljstvu, stočarstvu i vinogradarstvu. Davne 1902. godine posjećuje New York i baš tu, prije 120 godina, počinje povijest brisača. Jer tada 36-godišnja Mery vozila se tramvajem jednog snježnog jutra i bila iznervirana što tramvaj svako malo staje da bi vozač sa prednjeg stakla uklonio snijeg metlom.
Učinilo joj se tada da za to mora postojati bolje i jednostavnije rješenje, odnosno da bi se to moglo nekako raditi i bez izlaženja iz vozila.

Čim se vratila kući počela je raditi na tome i ubrzo imala skicu prvog brisača koji je vozač pokretao iz vozila, pomoću poluge koja je oprugom bila spojena s brisačem na vanjskoj strani stakla, uz koje je bio priljubljen gumenom metlicom. Već je 1903. godine imala prototip koji je i patentirala.

Pomislili biste da brisači od tada ulaze u komercijalnu upotrebu, ali varate se, sva rješenja su bila nepraktična.

Na slijedeći ozbiljan napredak trebalo se čekati petnaestak godina. Točnije, 1917. godine je engleska kazališna glumica Charlotte Bridgwood, u svojoj 56. godini života, izumila prve automatske brisače. Ni tada nisu ušli u komercijalnu upotrebu već tek 1922. godine, ali to je već za neku drugu priču.

Žene ne samo da su izmislile brisače, nego su ih u Drugom svjetskom ratu kao nekvalificirana radna snaga masovno izrađivale za džipove i kamione u tada vodećoj svjetskoj tvrtki za izradu brisača, američkom Tri-Continentalu.

Mery Anderson i Charlotte Bridgwood jedino zajedničko, naravno osim spola, bilo i to da nisu imale apsolutno nikakvo tehničko obrazovanje.

 

D.H.

Doktore, hitno!