//SVJETSKI DAN BORBE S DEBLJINOM: Hrvatska se nalazi na visokom petom mjestu po udjelu djece s prekomjernom tjelesnom masom

SVJETSKI DAN BORBE S DEBLJINOM: Hrvatska se nalazi na visokom petom mjestu po udjelu djece s prekomjernom tjelesnom masom

 

-Na ovaj problem u Gradu Splitu već godinama upozorava prof. dr. sc. Joško Markić-

Svjetski je dan borbe s debljinom. Na potrebu snažnijeg poticanja aktivnosti koje pozitivno utječu na zdravlje, poput zdravije prehrane u školama te stvaranja boljih uvjeta za rekreaciju svim našim sugrađanima, već godinama u splitskom Gradskom vijeću upozorava prof. dr. sc. Joško Markić, dr. med. specijalist pedijatrije, subspecijalist intenzivne medicine.

“Posebnu pažnju zaslužuju djeca koja se prestaju baviti sportom zbog troška koji to nosi njihovim obiteljima, ali i pritiska kompetitivnosti. Nadao sam se da će Grad jače potaknuti rekreacijski sport, da će dijelom i subvencionirati bavljenje djece sportom… Nije bilo sluha, nadam se da će ga biti više u budućnosti!

Rezultati istraživanja prof. Sanja Musić Milanović koji kažu “Hrvatska se nalazi na visokom petom mjestu po udjelu djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Među dječacima u dobi od 8 godina, najviše dječaka s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom je u mediteranskom dijelu Hrvatske, njih čak 41,6%.” pozivaju na djelovanje čim prije!” zaključuje Markić.

D.H.

Doktore, hitno!