//Lizzie Magie i društvena igra Monopoly

Lizzie Magie i društvena igra Monopoly

Kakve veze ima Lizzie Magie s Monopoly igricom koju smo zasigurno svi igrali jer je to ipak najpopularnija društvena igra koja se ikada pojavila na tržištu? 

Ova sjajna žena rođena je davne 1866. godine i bila je američka dizajnerica igračaka, spisateljica feministica. Ona je izumila Igru zemljoposjednika – preteču Monopolya.

Lizzie je bila otvorena aktivistica, koja je vjerovala da su žene jednako sposobne kao i muškarci u svim profesionalnim područjima. U 1800-ima to se uvjerenje smatralo radikalnim. Kada je radila kao stenografkinja, zarađivala je oko 10 dolara, što nije bilo dovoljno za samostalni život.
Kako bi skrenula pozornost javnosti na borne žena u SAD-u, zakupila je oglasni prostor i otvorila licitaciju „mlada žena američka robinja“ koja traži supruga da je posjeduje. Ovim oglasom htjela je pokazati položaj žena u zemlji. Oglas koji je objavila postao je priča grada, a brzo se proširio po cijeloj zemlji i tada se proslavila kao glasovita i ponosna fenimistica.

Vratimo se Monopoly igru.

Igra je postajala sve poznatija i sve više ljudi ju je igralo. Tri desetljeća nakon što je Lizzie izumila igru, Charles Darrow je istu malo modificirao, patentirao te tvrdio da je igru izmislio u svom podrumu. Tako je dugo vremena Darrow bio poznat kao izumitelj Monopolya sve dok se nije otkrilo da je to Lizzien patent.

Posthumno je dobila zasluge za jednu od najpopularnijih društvenih igara koja je ikada izašla na tržištu, ali je zato Darrow profitirao financijski od Monopolya.

Koliko god je vjerovala da su žene jednako sposobne kao i muškarci, ipak nije uspjela predvidjeti da će jedan nemoralan muškarac ukrasti njezin patent i obogatiti se na izumu jedne žene.

D.H. 

Doktore, hitno!