//NEISPAVNOST KAKVOĆE Povlače se Asa Pro tablete

NEISPAVNOST KAKVOĆE Povlače se Asa Pro tablete

 

-Na tržištu su dostupne ispravne serije lijeka-

Tvrtka BELUPO lijekovi i kozmetika d.d., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Aska Pro 100 mg želučanootporne tablete, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 13440M1 navedenog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Postupak se provodi zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar analize oslobađanje djelatne tvari.

– Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću kao i drugi lijekovi s djelatnom tvari acetilsalicilatna kiselina, stoga povlačenje predmetnog lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta, proučuju iz HALMED-a.

Aska pro sadrži acetilsalicilatnu kiselinu, koja, kad se primjenjuje u niskim dozama, pripada skupini lijekova pod nazivom antitrombocitni lijekovi. Trombociti su sitne krvne stanice zaslužne za zgrušavanje krvi i sudjeluju u stvaranju ugrušaka. Krvni ugrušak koji se stvori u arteriji zaustavlja krvotok i prekida opskrbu kisikom.

Kad se to dogodi u srcu, može prouzročiti srčani udar ili bol u prsištu, a u mozgu može prouzročiti moždani udar.

Aska  pro se koristi za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani, odnosno moždani udar. Također se primjenjuje za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

Ovaj lijek nije namijenjen za ublažavanje boli niti za snižavanje povišene tjelesne temperature kod
prehlade ili gripe.

Ovaj se lijek ne preporučuje u hitnim slučajevima. Lijek se može primjenjivati samo za preventivno
liječenje.

D.H.

Doktore, hitno!