//SPAŠENA BEBA SONJA IZ SINJA Doktori na Rebru izveli čudo

SPAŠENA BEBA SONJA IZ SINJA Doktori na Rebru izveli čudo

 

-Ovakva operacija srca prvi put je izvedena u Hrvatskoj, a rijetko se izvodi u svijetu-

 

Prvi put u Hrvatskoj izvedena je složena operacija srca kod bebe kojoj je tako spašen život. Roditelji malene Sonje iz Sinja koja je rođena na Badnjak, tek su par dana prije poroda doznali da njihova beba ima Ebsteinovu anomaliju, rijetku prirođenu srčanu grešku. Bebu je prvi put na Rebru operirao dr. Željko Đurić, uz asistenciju prof. Darka Anića i dr. Dražena Beline, i to kad je beba imala samo 12 dana, dok je drugu, još kompliciraniju operaciju dr. Đurić izveo kad je Sonja imala malo više od mjesec dana, piše Index.

Index je razgovarao sa Sonjinim ocem Markom koji je ispričao što je sve njegova kći prošla i koliko su oni kao roditelji zahvalni dr. Đuriću i njegovom timu jer su im spasili kćer.

‘Naša je Sonja rođena na Badnjak hitnim carskim rezom u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, a samo dva dana ranije, 22. prosinca, saznali smo za njenu tešku dijagnozu. Mi smo iz Sinja i pošto je supruga imala manjak plodne vode, liječnik ju je poslao u KBC Split, gdje nam je jedan ginekolog rekao da mu se čini da beba ima Ebsteinovu anomaliju, odnosno rijetku srčanu grešku koju ima jedno od 200.000 djece. Odmah nas je poslao u Zagreb i u Petrovoj je supruga išla na hitan carski rez’, započeo je priču Sonjin otac Marko.

Dijagnoza ih je šokirala jer je supruga, navodi Marko, imala urednu trudnoću i sve do kraja je bilo u redu. Odmah nakon poroda njihovu su kćer, kaže, hitno prevezli na Rebro.

‘Ebsteinova anomalija stvara veliki problem jer zahvaća više dijelova u organizmu. Srce nije moglo pumpati krv s desne strane, a plućni zalistak je bio začepljen. Liječnici na Rebru su joj pomoću lijekova omogućili da funkcionira, no nakon tjedan dana su vidjeli da lijekovi ne pomažu jer su joj bubrezi već počeli otkazivati. Kardiolog dr. Danijel Dilber koji vodi našu kćer je razgovarao s mojom suprugom i predočio plan. Rekao je da je situacija teška, ali da će napraviti sve što mogu. Potom je dr. Željko Đurić rekao da će je operirati i tako joj je spasio život, operirao ju je dva puta’, ispričao je Marko.

Prva operacija je, kaže bila 5. siječnja.

‘Bila je riječ o hitnoj operaciji srca, gdje joj je dr. Đurić ugradio shunt koji je kao premosnica. Odmah smo znali da to nije jedina operacija koju će trebati. Ta je operacija bila jako rizična, nije imala ni puna dva tjedna kad se operirala, no morali su to napraviti jer joj je srce bilo jako uvećano kako je desna strana narasla jer nije moglo pumpati krv. Liječnik nas je zvao odmah nakon operacije i rekao da je bila uspješna, srce se počelo smanjivati, ali nije bio riješen problem srčanog zaliska. Onda je išla na drugu operaciju 3. veljače. Ta je operacija u europskim i svjetskim razmjerima rijetka’, rekao je Sonjin otac.

Kazao nam je da je Sonju pregledao i mađarski liječnik i da je on rekao da bi možda bilo najbolje da ide na transplantaciju.

‘No dr. Đurić i dr. Belina su rekli da će pokušati popravljati zalistak, što je jako rijetka operacija na svjetskoj razini. Imate jednu kliniku u SAD-u koja je specijalizirana za to, a kod nas se još nije izvodila. I na sreću operacija je bila uspješna’, rekao je.

Malena Sonja, koja sad ima skoro 3 mjeseca i dalje se nalazi na odjelu kardiologije.

‘Srce je bolje, a vjerujemo kako će joj sigurno trebati još operacija. Plan je ako bude sve u redu za tri mjeseca će odlučiti što dalje, a zasad pokazuje dobar razvoj. Ovo što su dr. Đurić i njegov tim napravili Sonji daje najveće šanse da ima dobar život. Ovo je prva ovakva operacija na ovako malom djetetu napravljena u Hrvatskoj. Imala je manje od 3 kilograma kad je bila na operaciji. To je bio ogroman rizik, no liječnici su uspjeli i kad smo vidjeli koliko su požrtvovni, koliko su truda i vremena uložili, jasno nam je da nigdje u svijetu ne bismo dobili ovakvu dobru skrb za dijete’, zaključio je Marko, navodeći kako su jako sretni što imamo takve liječnike.

Da je zaista riječ o prvoj takvoj operaciji u Hrvatskoj izvedenoj na tako malom djetetu, Indexu je potvrdio dr. Željko Đurić koji je operirao malu Sonju uz pomoć prof. Darka Anića i dr. Dražena Beline. Rekao je da su izveli vrlo složenu operaciju koja je prvi put izvedena u Hrvatskoj, dok se u svijetu jako rijetko radi.

D.H.

Doktore, hitno!