//Štagljarov tim u Kanadi razvio brži i jeftiniji test na antitijela

Štagljarov tim u Kanadi razvio brži i jeftiniji test na antitijela

 

 

‘Trebate samo kapljicu krvi…’

Znanstveni tim Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu pod vodstvom akademika Igora Štagljara razvio je novi, brži i jeftiniji serološki test za korona virus, o čemu je jučer objavljen rad u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications. 24 sata donose informaciju o tom otkriću, koje će imati važnu ulogu u sljedećem stadiju pandemije.

– Za provedbu našeg SATiN serološkog testa je potrebna samo jedna kapljica krvi od osobe koju testiramo – tu kapljicu krvi pomiješamo s tri unaprijed pripremljena reagensa specifična za naš SATiN test, inkubiramo 45 do 60 minuta, i odmah mjerimo količinu antitijela u krvi posebnim uređajem (luminometrom). Dakle, cijela procedura traje maksimalno jedan sat, a troškovi jednog takvog testa su manji od dva američka dolara, što znači da je naš novi test 12,5 puta jeftiniji u usporedbi sa bilo kojim trenutno dostupnim serološkim testom, otkriva Štagljar, profesor i direktor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu. Kako pojašnjava, serološki testovi otkrivaju protutijela tj. specifičnu vrstu proteina u krvi koja prepoznaju i neutraliziraju SARS-CoV-2 koronavirus kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Iako je još uvijek nejasno koliko dugo traje imunitet na COVID-19, takvi se testovi smatraju ključnim dijagnostičkim alatom za stručnjake za javno zdravstvo kojim će u sljedeće dvije godine nadgledati imunitet stanovništva kako bi mogli bolje upravljati pandemijom. U ovom trenutku postoji dvadesetak različitih seroloških testova koje su odobrile brojne nacionalne udruge za lijekove, a većina njih se temelje na ELISA metodi kao zlatnom standardu za otkrivanje ne samo prisutnosti antitijela, već i njihove količine u krvi, kao mjere imunološkog odgovora svake osobe koja je bila zaražena COVIDOM-19.

Glavni nedostatak tih ELISA testova je, kaže Štagljar, što za rezultat treba oko šest sati, i skupi su, oko 25 dolara po testiranom uzorku. SATiN je osjetljiviji, precizniji, brži i jeftiniji od bilo kojeg drugog trenutno dostupnog testa za otkrivanje antitijela u krvi, napominje molekularni biolog koji je svoju dosadašnju karijeru posvetio proučavanju karcinoma, pogotovo karcinoma pluća. No u siječnju prošle godine njegov se tim počeo baviti korona virusom, i vrlo brzo su krenuli u razvijanje ovoga testa. U Kanadi ga se, na uzorku od deset tisuća ljudi u provinciji Ontario, već počelo primjenjivati u suradnji s vodećim kanadskim epidemiolozima.
– Ovim ćemo testom vrlo brzo i točno, uz minimalne troškove, moći pratiti razinu antitijela u krvi osoba koje su se cijepile s nekim od već odobrenih cjepiva protiv COVIDA-19, kako bi držali pandemiju pod kontrolom sve dok ne dosegnemo kolektivni imunitet procjepljivanjem sveukupnog stanovništva, zaključuje Štagljar za 24 sata.

D.H.

Doktore, hitno!