//Radnici ‘Prometa‘ na pola mandata ocijenili direktora Delića

Radnici ‘Prometa‘ na pola mandata ocijenili direktora Delića

 

 

-Od 400 ispitanih, samo 16 ih nije zadovoljno-

Radnici “Prometa” nedavno su sudjelovali u nesvakidašnjem procesu, za hrvatske pojmove gotovo nezamislivom.

Naime, nakon dvije godine mandata na čelu te tvrtke, predsjednik Uprave i direktor Miroslav Delić proveo je anonimnu anketu među svojim zaposlenicima. Kako smo doznali iz poziva za sudjelovanje u izjašnjavanju, koji je bio izvješen i na oglasnim pločama, nedvosmisleno je najavljeno sljedeće:

– Ako većina od ukupnog broja zaposlenih bude smatrala da ne podržava smjer u kojem ide tvrtka, odnosno ako ne podržava rad predsjednika Uprave, onda će tvrtku vrlo brzo voditi netko drugi jer bi sve drugo bilo gubitak vremena, kako za predsjednika Uprave, tako i za radnike i za tvrtku – poručio je direktor Delić i time u ruke radnika svoj mandat stavio na raspolaganje, piše Slobodna Dalmacija.

Provedbom ovog izjašnjavanja, kako piše u obavijesti koju su nam radnici poslali, ispunjen je dogovor predsjednika Uprave i sindikalaca.

Prigodom dolaska u tvrtku Delić je najavio brojne aktivnosti i mjere koje možda neće biti ugodne, ali koje su bile neophodne kako bi se spasilo tvrtku koja je bila zrela za stečaj.

Obećao je da će na polovini njegova mandata radnici imati mogućnost dati svoje mišljenje o smjeru u kojem tvrtka ide, jasno poručiti što misle o upravljanju “Prometom” te se izjasniti je li do sada ostvareno sve ono što je kao direktor u planu oporavka tvrtke i najavio.

Izjašnjavanje radnika trajalo je tri dana, a od 603 zaposlena, pristupilo je njih 400, što je veliki broj jer tih nekoliko dana veći broj djelatnika, zbog raznih razloga te zbog organizacije rada, nije ni bio na poslu.

Od onih koji su pristupili izjašnjavanju, samo je 16 zaposlenika izrazilo nezadovoljstvo, što iznosi četiri posto od onih koji su se izjašnjavali, a 2,7 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Doznaje se da je određeni dio zaposlenika poručio da nema ni potrebe organizirati izjašnjavanje, a ni pristupiti izjašnjavanju, jer je sve vidljivo iz postignutih rezultata.

Kako na rezultate gledaju sindikalci, upitali su Hrvoja Mlikotu, predstavnika radnika u Nadzornom odboru i potpredsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika u “Prometu”, te Marija Jukića, povjerenika Sindikata hrvatskog vozača za splitskog javnog prijevoznika.

– Mene rezultat uopće nije iznenadio. U vrlo kratkom vremenu značajno smo podignuli materijalna prava radnika i napravili kolektivni ugovor koji je među boljima. Sve što je dogovoreno kolektivnim ugovorom ispoštovano je, isplaćuje se na vrijeme, čak i zaostaci.

Naš Sindikat vozača i prometnih radnika uvijek će stati u obranu takvog direktora i u budućnosti neće dopustiti da se njegova pozicija ispolitizira i da se tako vratimo sto koraka unatrag – poručio je Mlikota

Posebno je naglasio kako je, nakon dugogodišnjeg prozivanja i pregovora, upravo Delić taj koji je, među ostalim, realizirao potpisivanje Europske uredbe 1370.

– U vrlo kratkom roku je s jedinicama lokalne samouprave riješio tu uredbu o sufinanciranju javnog gradskog prijevoznika, što je bio jedan od temelja za sve do sada nabrojeno i odrađeno – kazao je i dodao da je direktor “Prometa” stabilizirao poslovanje tvrtke te da je “otvoren za razgovor sa svima”.

– Ispostavilo se da su radnici prezadovoljni, pokazao se i iskazao u svim segmentima. Sa sindikatima se izborio za sve što je mogao i pokazao je da je najveći sindikalac u ovoj firmi.

Voljeli bismo, kad ode u mirovinu, da ostane raditi na pola radnog vremena – rekao je Mario Jukić, povjerenik Sindikata hrvatskog vozača za “Promet”, ali nije stao na tome.

– Podmetnuo je svoja leđa za radnike ispred vlasnika, suvlasnika i vjerujem da će radnici sigurno iza njega stati ako kojim slučajem dođe do smjene vlasti, time i smjene direktora, kako to već ide u politici. Mislim da ovdje to više ne bi dobro prošlo – uz osmijeh je naglasio Jukić.

– Ne bih posebno komentirao izjašnjavanje jer se radilo o dogovoru mene i sindikata nakon što sam preuzeo tvrtku u teškoj situaciji. Prigodom moga preuzimanja tvrtke radnici su bili sumnjičavi jer su se direktori često mijenjali, a stanje tvrtke nije se poboljšavalo. Prva sumnja im je bila uopće oko razloga moga premještaja iz “Čistoće”, kao ponajbolje gradske tvrtke, u “Promet”, koji je bio u predstečajnoj situaciji.
Osim toga, bili su skeptični i oko plana oporavka jer sam im prezentirao da ćemo u tri ili četiri godine napraviti totalni preokret u tvrtki, što im je bilo čudno – navodi Delić.
Ističe kako je zatražio od radnika da mu dopuste provođenje plana oporavka tvrtke, a zauzvrat im je obećao da će na pola mandata imati priliku odlučiti je li se provelo sve što im je najavljeno.
– Mislim da ne treba od ovoga raditi nešto posebno – rekao je Delić, zahvalivši zaposlenicima na golemoj potpori.

D.H.

Doktore, hitno!