//EPIDEMILOŠKA SITUACIJA LOŠA: Unatoč rigoroznim kaznama, mnogi se ne pridržavaju mjera

EPIDEMILOŠKA SITUACIJA LOŠA: Unatoč rigoroznim kaznama, mnogi se ne pridržavaju mjera

 

-Ukoliko krše mjere, ugostiteljski objekti, osim što će platiti visoku kaznu, mogu ostati i bez državnih poticaja-

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 914 obrađenih testova danas su 263 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 110, Imotskog 9, Kaštela 20, Makarske 15, Omiša 7, Sinja 14, Solina 8, Trilja 5, Trogira 10, Vrgorca 2, Vrlike 2, Dicma 1, Dugog Rata 4, Dugopolja 4, Hrvaca 2, Klisa 2, Lokvičića 1, Marine 8, Muća 1, Okruga 3, Otoka 3, Podbablja 4, Podgore 3, Podstrane 4, Primorskog Doca 2, Pučišća 2, Runovića 3, Segeta 5, Šestanovca 2, Tučepi 2, Zagvozda 1, Zmijavaca 2 i Ciste Provo 2 osobe.

Od ukupnog broja novooboljelih 154 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 2472 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalaze se 143 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 20 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije osobe; jedna ženska osoba stara 87 godina i jedna muška osoba stara 68 godina s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

Epidemiološka situacija se očigledno pogoršava. Od ponedjeljka su pojačane kontrole u kafićima i restoranima, komunalnim redarima pridodane su i mobilizirane dodate snage Civilne zaštite.
Restorani i kafići svoje goste mogu usluživati samo na otvorenim terasama. Problem je što su neke terase potpuno zatvorene. Građani prijavljuju nepravilnosti u ugostiteljskim objektima, dok drugima nije drago kada se terase otvore jer im je hladno.

Ugostiteljski objekti Odlukom Stožera civile zaštite Republike Hrvatske dozvoljena priprema, dostava i usluživanje na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje hrane, pića, napitaka i slastica isto mogu obavljati uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera fizičke udaljenosti na način, da je najvažnija mjera na terasama osiguranje adekvatnog razmaka među gostima koji nisu iz istog kućanstva.

Stolovi i stolice moraju biti razmješteni na način da kada ljudi sjede za stolom, bude minimalno 1.5 metara razmaka od svakog stolca za stolom do bilo kojeg stolca koji pripada drugom stolu. Razmak između stolova treba biti minimalno 3 metra. Ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste trebaju ukloniti ili otvoriti tako da prostor terase bude otvoren. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena.

Treba istaknuti da komunalno redarstvo i Civilna zaštita provode nadzor ugostiteljskih objekata od 7 – 22 sata, te svakodnevno šalju redovna izviješća Stožeru Civilne zaštiti koji svim recidivistima, koji i nakon nekoliko upozorenja krše mjere, prijavljuju inspektorima. Kazne su rigorozne, slijedi zatvaranje objekta i ukidaju se državni poticaji za zaposlenike.

D.H.

Doktore, hitno!