//IVICA KUKAVICA, kandidat za splitsko-dalmatinskog župana

IVICA KUKAVICA, kandidat za splitsko-dalmatinskog župana

 

‘Pobornik sam povratka Domova zdravlja u jedinice lokalne samouprave’

-Na predstojeće lokalne izbore izlazite kao MOST-ov kandidat za župana. Što Vas je ponukalo da se upustite u tu bitku?

*Glavni pokretač koji me naveo da se upustim u tu bitku je aktualno stanje u županiji. U našoj županiji na vlasti je jedna stranka u kontinuitetu već trideset godina. To je po samoj inerciji dovelo da imamo uskostranačku strukturu koja nije operativno više sposobna našu županiju izvući iz postojećih problema i napraviti toliko željeni pozitivni zaokret. Ne manje značajna je i potpora moje obitelji, nezavisne imotske političke platforme te suglasnost s MOST-om da idem kao nestranački kandidat koji će jedino tako moći zastupati interese svih stanovnika naše županije.

 

-Srednja Dalmacija bremenita je brojnim problemima. Što bi se, po Vašem mišljenju, trebalo promijeniti na području zdravstvene zaštite i socijalne skrbi?

*Naša županija ima brojne strateške probleme kao što su odlaganje otpada, problemi s vodom u Solinu i Splitu, devastacija obale, loša prometna infrastruktura, nepostojanje poljoprivredne strategije i brojni drugi. Što se tiče konkretno zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, mogu reći kako sam ja osobno pobornik povratka Domova zdravlja u jedinice lokalne samouprave te svrsi shodniju socijalnu skrb jer je svima jasno da je stanovništvo u našoj županiji sve starije, pogotovo u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Sama strategija zdravstvene zaštite, kao i druge strategije, predstavit ću uskoro u svom programu.

-Imotski ste gradski vijećnik i hrvatski branitelj. Kako je tekao Vaš ratni put? Zašto ste se odlučili baviti politikom?

*U Gradu Imotskom sam lider oporbe u dva mandata te sam sa svojim suradnicima na zadnjim lokalnim izborima doveo HDZ u drugi krug što je veliki uspjeh za našu sredinu. Što se tiče mog ratnog puta, dragovoljac sam Domovinskog rata od osnutka 4. GBR kao pripadnik legendarne Treće imotske bojne. Kroz svoj ratni put sam obnašao značajne zapovjedne i operativne dužnosti. Ranjen sam tri puta, ali sam se svaki put vraćao nazad što svjedoči mojoj upornosti. Odlikovan sam najvišim vojnim odličjima među kojima su i medalja za iznimne pothvate kao i Red Kneza Domagoja sa ogrlicom. Umirovljen sam u činu bojnika 2008. godine, a za vrijeme trajanja vojne službe stekao sam civilnu fakultetsku naobrazbu kao i mnoge vojne škole. Po umirovljenju vratio sam se živjeti u svoj rodni grad te sam se nakon kratkog vremena uvjerio u propadanje mog grada, neznanje, nestručnost i besperspektivnost. Kao odlučna i beskompromisna osoba nije mi dugo trebalo da sastavim dobru ekipu i uđem u političku arenu te postignem fantastičan uspjeh s listom koja je nosila moje ime.

-Jeste li zadovoljni odnosom prema ženama u politici i društvu općenito? Mislite li da se nešto na županijskoj razini može poboljšati?

*U našem kraju se kaže kako žene drže tri ćoše kuće i vođen tom mišlju sastavljao sam svoju listu gdje je bio velik broj žena. Moje iskustvo je da su žene kao političarke puno preciznije, odgovornije, odlučnije i da puno brže analiziraju probleme. Nažalost, žene u društvu još uvijek nisu dovoljno zastupljene premda se vidi pomak naspram prijašnjih godina.

-Doznali smo i da ste bili i uspješni nogometaš. Otkrijte nam malo o toj strani Vašeg života.

*Nogomet je moja ljubav od malih nogu. Bio sam dobar i perspektivan nogometaš. U srednjoj školi sam prošao sve selekcije i išao igrati za mladu hrvatsku reprezentaciju. Nakon rata sam igrao u Imotskom gdje sam bio i kapetan, a jednu sezonu sam igrao i za RNK Split. Posebno sam ponosan što sam osvojio kup Torcide 1999. godine zajedno s igračima kao što su Stipe Andrijašević, Grgica Kovač i mnogi drugi dobri igrači. Nogomet i danas igram za veterane NK Imotski.

D.H.

Doktore, hitno!