//ZNATE LI ZAŠTO BOJIMO JAJA ZA USKRS I OTKUD USKRSNI ZEC?

ZNATE LI ZAŠTO BOJIMO JAJA ZA USKRS I OTKUD USKRSNI ZEC?

Približavanjem Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, budi se i priroda te nakon zimskog sivila ponovno osjećamo radost boja oko nas.

Svake godine dan prije Uskrsa, na Veliku subotu bojimo jaja. To čine ljudi diljem svijeta, no znate li odakle dolazi ta tradicija?

Za to postoje brojne teorije koje prate najveći kršćanski blagdan. Bez obzira od kuda potječe tradicija bojanja uskršnjih jaja, taj običaj zasigurno predstavlja lijep način obilježavanja Uskrsa te cijeloj obitelji, a naročito djeci, donosi zadovoljstvo i radost. Upravo je djeci šarenilo uskršnjih jaja vrlo privlačno.

Jaja su simbol plodnosti, od davnina su korištena u obredima i slavljenju buđenja prirode. Nije točno poznato kada je započela tradicija bojanja jaja, no smatra se da su Kršćani u davna vremena jaja bojali u crvenu boju, koja simbolizira krv koju je Isusu prolio za nas. Među poganskim narodima koristila se i zelena boja za bojanje jaja, a koja je simbolizirala buđenje prirode. Neke istočnoeuropske teorije spominju kako je izvor tradicije pisanica Marija, Isusova majka. Na Veliki petak pri razapinjanju Isusa, Marija je bila prisutna te je nosila jaja u košari. Legenda govori o tome kako je Marija molila vojnike da ne budu okrutni prema njezinu sinu. Tim vojnicima, nudila je jaja i istodobno plakala. Njezine suze padale su na jaja, koja su tako postala crvena.

Od kuda je uopće došao zec?

Ne spominje se nigdje u Bibliji, nije skočio iz spilje gdje je Isusu uskrsnuo. Zec je povezan s pretkršćanskim proljetnim običajima koji su se kroz stoljeća kasnije isprepleli s obilježavanjem Uskrsa.

Postoji nekoliko teorija tko se prvi sjetio uskrsnog zeca, a sve su povezane s poganskim običajima.

Jedno objašnjenje govori da je zec bio simbol koji se u pretkršćansko vrijeme koristio u proljetnim festivalima. Zec, životinja poznata po čestom parenju i velikom broju potomaka, simbol je ponovnog rađanja i obnove. Drugo objašnjenje o zecu potječe iz priče o boginji Eostre. Priča kaže kako je boginja jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snijegu. Boginja ju je pretvorila u zeca kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. No zec koji je prije bio ptica nastavio je nositi jaja. Svake godine ih je oslikavao i poklanjao boginji Eostre kako bi joj zahvalio što mu je spasila život.

Za sam kraj mi vam predlažemo, ako već niste prijašnjih godina, ove godine jaja obojite prirodnim bojama. Za ljubičastu koristite ciklu, za zelenu špinat, a za crvenu, žutu i smeđu koristite ljuske od luka. Kada jaja skuhate i ohladite premažite ih jestivim uljem.

Sretan vam Uskrs! 

D.H.

Doktore, hitno!