//MINISTAR BEROŠ: Između 25 i 30 posto građana odbija se cijepiti AstraZenecom

MINISTAR BEROŠ: Između 25 i 30 posto građana odbija se cijepiti AstraZenecom

 

“HZJZ i HALMED pomno prate situaciju s nuspojavama i svaki slučaj i dalje će se detaljno procjenjivati”

 

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3217 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12767. Među njima je 1756 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 171 pacijent. Preminulo je 36 osoba.

Uoči sjednice Vlade, o pogoršanju epidemiološke situacije govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na početku je obavijestio javnost o sastanku ministara zdravstva članica EU o cjepivu AstraZenece ne kojemu nije postignut zajednički dogovor.

Podsjetio je i na odluku EMA-e o tome da korištenje cjepiva donosi više koriste nego rizika.

“Rečeno je da koristi daleko nadmašuju sve nuspojave. U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali upotrebu tog cjepiva”, rekao je Beroš.

“Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije“, kazao je i dodao da većina zemalja nastavlja s neograničenom upotrebom AstraZenece.

“Mi svakodnevno uzimamo analgetike koji imaju nuspojave. Kolegica mi je danas ispričala da je najgoru reakciju imala na Aspirin. Cjepivo spašava živote”, kazao je.

“HZJZ i HALMED pomno prate situaciju s nuspojavama i svaki slučaj i dalje će se detaljno procjenjivati”, kazao je Beroš.

Rekao je da imaju najviše Pfizerovog cjepiva.

Na pitanje o tome koliko ljudi odbija cijepljenje AstraZenecom odgovorio je: “Između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem”.

“Ukupno je naručeno najviše Pfizerovog cjepiva, svjesni smo odbijanja AstraZenece i razmišljamo kako to riješiti”.

Na pitanje hoće li se komunicirati s građanima i krenuti s nekakvom kampanjom, kako bi se vratilo povjerenje u AstraZenecu, odgovorio je: “Naravno. Potpuno je jasno da će se kampanja sad aktualizirati, kad budemo ulazili u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi. Činjenica je da je cijepljenje vrlo korisno”.

“Kada se znanstveno utemelji da postoji određeni rizik u određenom spolu ili dobnoj skupini, onda se to komunicira, za sada toga nema”, rekao je Beroš.

“Mislim da moramo biti fleksibilni i zaštititi našu populaciju na najbolji mogući način. Naše je komunicirati i prilagođavati se. Ako stariji odbiju, naše je prilagoditi se tome”, dodao je Beroš.

“Oko lijekova ću vrlo kratko reći da se intenzivno radi na rješavanju tog problema”, odgovorio je na pitanje novinara o krizi s lijekovima u Hrvatskoj zbog duga prema veledrogerijama.

“Ravnatelji mi ističu probleme, no u ovom trenutku nema velikih problema”, rekao je Beroš, prenosi N1.

D.H.

Doktore, hitno!