//Koliko otrovnih riba poznajete?

Koliko otrovnih riba poznajete?

 

-Znate li da ubod otrovne ribe može biti i po život opasan?-

Premda je u usporedbi s nekim drugim morima, Jadransko more po pitanju otrovnih riba gotovo bezazleno, u njemu ipak žive neke vrste koje za čovjeka mogu biti vrlo opasne.

Većina tih riba je naoružana ubodnim otrovnim aparatom, dok je kod nekih otrovan ugriz, a kod nekih krv.

Među najopasnije otrovne stanovnike Jadrana spadaju sva četiri pauka (Trachinidae), cijela obitelj bodeljki (Scorpaenidae) predvođena škrpinom, škrpunom i jaukom, te dobar dio obitelji raža (Rajidae) i golubova (Myliobatidae), piše Novi list.

Kod pauka su otrovne bodlje smještene na početku leđne peraje i na škržnim zaklopcima, baš kao i kod škrpine i ostalih bodeljki, dok se kod raža i golubova otrovni aparat u obliku snažnog trna, nalazi iznad korijena bičastog repa.

Ubod tih riba može biti vrlo opasan, a u pojedinim slučajevima i koban tako da se na njih ne smije olako gledati.

Povišeni krvni tlak, grčenje mišića, otežano gutanje, dehidracija, nesvjestica i gušenje, tek su neki od simptoma koji se mogu javiti ubrzo nakon uboda.

Ubodeno mjesto najčešće nesnosno boli i peče poprimajući crvenu pa ljubičastu boju.

Važno je znati da su svi riblji otrovi termolabilni, što znači da gube toksičnost na višim temperaturama. Zbog toga se ubodeno mjesto može i termički tretirati, no tu postoji mali problem koji se zove prag bola, a koji se kod većine ljudi kreće oko 45ºC. Budući da bi se ubodeni dio tijela trebao uroniti u vruću vodu temperature od 50º do 60ºC te ga tako uronjenog držati 30 – 90 minuta jasno je da takav postupak uz bol uzrokovan ubodom nije nimalo jednostavan.

Mnogi ribolovci mjesto uboda spaljuju upaljačem, žarom cigarete ili prislanjanjem na vrelu ispušnu cijev motora.

Bez obzira za kakav se tretman odlučili, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć, a pogotovo ako se radi o više uboda.

Još jedno učinkovito sredstvo za neutraliziranje ribljih, ali i ostalih uboda poput komaraca, osa, stršljena i obada je amonijak. Dostupan je u svakoj apoteci u obliku 10 postotne otopine.

Ipak, bez obzira na sve raspoložive upaljače, kuhala i sav amonijak ovog svijeta oprez je potreban pri susretu s otrovnim bodljama. Ukoliko niste vješti, radije presijecite strunu i vežite novu udicu. Vjerujte, iskustvo uboda pauka ili škrpine ne želite steći.

D.H.

Doktore, hitno!