//Dugo radno vrijeme pogubno je za zdravlje radnika

Dugo radno vrijeme pogubno je za zdravlje radnika

 

-Više od 55 sati rada tjedno povećava rizik od moždanog udara za 35 posto-

 

Znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije i službeno su potvrdili ono što ljudi već dugo znaju, ali si ne žele prinati.

Dugotrajno radno vrijeme svake godine ubija stotine tisuća ljudi. Točnije, posljedice dugotrajnog rada kao što su moždani udari i bolesti krvožilnog sustava.

Istraživanje je pokazalo kako su najugroženiji ljud koji žive u jugoistočnoj Aziji, ali situacija se pogoršala diljem svijeta tijekom pandemije koronavirusa.

Imamo neke dokaze koji pokazuju da kad zemlje uvedu zaključavanje, broj radnih sati skoči za oko 10 posto, istaknuo je tehnički direktor WHO-a, Frank Pega.

Podaci su pokazali kako više od 55 sati rada tjedno povećava rizik od moždanog udara za 35 posto i rizik od razvoja srčanih bolesti za 17 posto u usporedbi s radom između 35 i 40 sati.

Istraživanje koje je proveo Međunarodna organizacija rada također je pokazala da je gotovo tri četvrtine umrlih preminulo od posljedica dugotrajnog rada. Često do smrti dolazi godinama nakon što je takav intenzivan rad završio.

Stoga su iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorili da bi poslodavci trebali uzeti u obzir duge radne dane kad procjenjuju zdravstvene rizike svojih zaposlenika. No, isto tako upozoravaju kako bi ograničavanje radnih sati u danu mogla biti dobra odluka i za poslodavce i za zaposlenike.

Zaista je pametno ne povećavati broj radnih sati u ekonomskoj krizi, jer su podaci pokazali da to povećava produktivnost, zaključio je Pega, prenosi Zimo.

D.H.

Doktore, hitno!